Правителството прие годишен план за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България за периода 2012-2030 г.

Планът предвижда да се систематизират набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен времеви обхват.

Между основните фактори, влияещи върху демографското развитие са посочени както демографските процеси - раждаемост, смъртност, миграция, така и процесите, определящи развитието на качеството на човешките ресурси в страната.

Мерките в плана са насочени към адаптиране на секторните политики към демографските промени. Като основен елемент в демографската политика в тази връзка е развитието и повишаването на качествените характеристики на човешкия капитал.

Мерките ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства в рамките на утвърдените с държавния бюджет разходи. Средства са предвидени и от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", както и от други оперативни програми и европейски и международни проекти.

Министерството на труда и социалната политика ще координира разработването на Плана за 2017 г.

Годишният план за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България за периода 2012-2030 г. е изработен в рамките на националния механизъм за координация и мониторинг на демографската политика. В механизма участват представители на министерствата, държавните агенции, социалните партньори, неправителствени организации, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, Българския червен кръст и други.