Правителството няма капацитета да изведе страната от кризата. Това заяви Йордан Цонев от ДПС в началото на дебатите по вота на недоверие.

Обръщайки се към празния стол на министър-председателя в пленарната зала, Цонев му отправи препоръката да бъде по-премерен в изказа си. Депутатът припомни, че Борисов е нарекъл депутатите циници и допълни, че през последните 12 години българските граждани са изградили няколко Българии. „Това стана по време на три правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, от четири партии и три от тях са в този парламент и са опозиция," подчерта ДПС-депутатът.

Той представи икономически данни, показващи икономически възход до идването на ГЕРБ. Сред тях е повишаването на минималната работна заплата от 67 лева на 240 лева; нарастването на БВП от 22 милиарда на 70 милиарда; нарастването на валутните резерви, които през юли 2009 година са стигнали 13 милиарда евро. „Това е над 40 пъти увеличение," подчерта Цонев.

За сегашната ситуация той изтъкна, че е на лице тотален срив на инвестициите и посочи, че след като преките чужди инвестиции са стигнали 25% от БВП през 2008 година, сега този показател има отрицателен ръст.

За потреблението Цонев каза, че продължава да се свива и че правителството не е предприело нито една мярка, за да го стимулира.

Относно износа той посочи, че е единственото нещо, което тегли икономиката напред и че бележи ръст без правителството да има някаква друга заслуга, освен че не е могло да му попречи. Увеличението на износа е благодарение на това, че в обедняла Европа по-евтините български стоки станаха конкурентни," поясни Цонев.

Той е категоричен, че управляващите са поставили бизнеса на колене и че цялата програма на правителството е прокризисна. Като пример за антикризисна програма Цонев посочи европейската програма „Европа 2020" и каза на управляващите, че това е антикризисна политика за следващите 10 години и че те изобщо не са в час.