Централната избирателна комисия (ЦИК) служебно да заличава номера в листата, който съвпада с номера на съответната формация от жребия. За това настояват от ДПС, обяви в студиото на предаването "Тази сутрин" депутатът от движението Йордан Цонев.

За да се избегне феноменът "15/15", ДПС ще подготви законодателна инициатива във връзка с преференциалния вот, обяви още Цонев.

Той даде пример с номер 9, който е бил за ДПС. От партията предлагат тези номера да остават празни в листата с кандидатите, а който е на това място, да минава едно назад. Целта е ако искаш да избереш с преференция въпросния човек, номерата да не съвпадат, за да няма никакви съмнения, че е случайно.

ДПС ще внесе предложения за промени в изборния кодекс

ДПС ще внесе предложения за промени в изборния кодекс

Движението на Доган не иска преференция

По мнението на Йордан Цонев в 99% от случаите сега става въпрос за случаен избор.

Така на последните избори листата на ДПС в Бургас се разместила и на принципа 9/9 в парламента вместо Дурхан Мустафа влезе Ангел Исаев. Това стана причина и за напускането на Народното събрание от водача на листата Камен Костадинов.

Цонев е категоричен, че няма как да има натиск. Имало разговор. Исаев се отказал, защото дал такова обещание. Освен това такова било и решението на централата. Тъй като Камен Костадинов не е успял да убеди влезлия Исаев да напусне поста, той счел, че е морално да поеме личната си отговорност за действията на хората от листата.

По думите на Йордан Цонев моралният акт на Камен Костадинов е много високо оценен в цялата партия, той остава и ще работи в ръководството.

Цонев е категоричен, че ДПС няма да подкрепя управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти, защото то не е добро за България. Той е убеден, че правителството няма да издържи пълен четиригодишен мандат. Йордан Цонев е категоричен, че няма как държавата да е стабилна, когато в управлението участват крайни националисти.

Камен Костадинов от ДПС напуска НС
Обновена

Камен Костадинов от ДПС напуска НС

Оставам в политиката, оставам в ръководството на ДПС

Цонев разкри също, че екип на ДПС подготвя и закон за намаляване на административната тежест над бизнеса. В него участва и депутатът Делян Пеевски. Йордан Цонев увери, че ГЕРБ ще получава подкрепа и в този парламент, що се отнася до подкрепа на икономически решения, на бизнеса, създаването на работни места и борбата с бедността. ДПС обаче ще е категорична опозиция при гласувания, от които зависи оцеляването на кабинета.

Депутатът коментира също, че държавата трябва да финансира вероизповеданията. Около 20-25 млн. лв. би струвала годишно издръжката на основните вероизповедания у нас. ¾ от тези средства ще отидат за православието. Цонев е категоричен, че всяка зависимост от чужда държава е опасна.

ДПС подкрепят програма за управление до края на председателството на ЕС
Обновена

ДПС подкрепят програма за управление до края на председателството на ЕС

Не държатда участват в изпълнителната власт

Той коментира още, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в прекрасно здраве.