ДПС иска програма за управление до края на председателството на Европейския съюз (ЕС). Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обяви тази позиция след консултации при президента Румен Радев преди връчване на мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, че държавният глава стартира консултациите с парламентарно представените партии. Първата среща беше с представителите на партия "Воля". Лидерът й Веселин Марешки обяви, че очаква покана за участие във властта. 

"Ние изразихме нашата позиция, която е, че при така конфигурирано Народно събрание, в 44-то НС отговорните, системните политически партии е редно, според нас, да съставят програма за управление до края на председателството на Съвета на ЕС и около тази програма на управление на страната да се формира мнозинство в НС", обяви Карадайъ.

Той посочи, че изрично са подчертали за пореден път, че не държат ДПС да участва в следващата изпълнителна власт.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че системните партии в Европа се обединяват за противодействие на радакализмите и национализмите и България не бива да прави изключение.

"Ние изразихме нашата позиция, че под никаква форма не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми, независимо какво влияние имат в обществото", коментира още Карадайъ.

По думите му това се видяло в редица държави в ЕС, включително Великобритания и Брекзит с оттеглянето на Найджъл Фараж, както и при гласуванията в Австрия и Холандия. Според Карадайъ тези европейски ценности би следвало да се споделят и в България.

Запитан участието на "Обединени патриоти" непреодолима пречка ли е за ДПС, Карадайъ заяви: "Ние и не само ние, а всички политически партии, които се наричат системни, не бива под каквато и да е форма да толерират крайни национализми и радикализми, включително и включването им във властта".

Лидерът на ДПС препоръча да бъдат прочетени докладите на Съвета на Европа, където действията на тези формации се оценяват по един "друг начин", независимо кой какви епитети и етикети си лепял.

"Не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми", категоричен бе неколкократно той.

ДПС заяви подкрепата си за обща програма до края на председателството, което било обявено за приоритет от всички партии.

"Би било редно до края на председателството да се направи програма, а след председателството вече ще се прецени в каква посока да се върви", уточни лидерът на ДПС.