С президента Румен Радев се обединихме около това, че бързи избори, веднага, биха били пагубни за българската държава, българския народ и българския бизнес. Това обяви пред журналисти лидерът на "Воля" Веселин Марешки след консултациите с държавния глава.

Припомняме, че именно с партията на Марешки, Радев стартира консултациите преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Марешки посочи, че с държавния глава са се обединили също около това, че парламентарната група на "Воля" е единствената, която на първия етап може да доведе до стабилност на управлението.

Веселин Марешки е категоричен, че на първия етап освен подкрепа за едно ново правителство, ще бъдат и един от основните корективи за това дали се спазват предизборните обещания.

Радев стартира с "Воля" консултациите преди връчването на мандата

Радев стартира с "Воля" консултациите преди връчването на мандата

На "Дондуков 2" пристигна лидерът Веселин Марешки

На въпрос водени ли са разговори за участие на "Воля" в изпълнителната власт, Веселин Марешки обясни, че засега такива разговори не са водени. Той подчерта, че участието във властта означава участие с министри. Веселин Марешки предполага, че покана към неговата партия ще бъде отправена след постигане на споразумението между ГЕРБ и "Обедините патриоти". Той очаква това да стане в следващите дни.

В личен план Веселин Марешки не се вижда като министър, но като партия и силно гражданско движение, могат да подпомогнат управлението. Той подчерта, че има много надпартийни експерти, които са готови за експертно участие в абсолютно всички области, ако има такава нужда. Все пак ще изчакат да видят решението на мандатоносителя.

Марешки смята, че голяма част от предизборната програма на "Воля" е влязла в лансираната управленска програма на ГЕРБ и патриотите. Те са готови да ги подкрепят и да настояват да бъдат добавени най-силните им идеи, свързани с демографската криза. По думите на Веселин Марешки в програмата на бъдещите управляващи не е залегнала идеята на "Воля" за подпомагане на млади семейства. От партията на Марешки ще се опитат да внесат коректив в програмата. Ако това стане, ще дадат подкрепата си на първи етап.

Запитан дали при президента е обсъждан скандалът от миналата седмица за разговор между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев, Марешки заяви, че този казус не е обсъждан. Той подчерта, че са се концентрирали върху управленската програма, коригирането и усъвършенстването й, както и около тяхната подкрепа.

По мнението на Марешки няма лошо бизнесът да се среща с главния прокурор, но това трябва да става в неговия кабинет, а не в кабинета на друг бизнесмен. Именно това внасяло негативен момент. Самият Веселин Марешки не се е срещал с главния прокурор и не би присъствал на такава среща извън официалните места. Той се обяви категорично срещу оказването на натиск върху медиите, от когото и да било, определяйки го като абсолютно притеснително.

Запитан дали би си дал имунитета на депутат, тъй като има дело срещу него, той заяви, че ако някой докаже някаква вина, доброволно ще си оттегли имунитета. Ако обаче се докаже противното, Марешки се зарече, че ще си търси правата по съдебен път и ще заведе дело за клевета. Според него се прави опит бизнесът му да бъде заграбен.