Президентът Росен Плевнелиев трябва да постави на масата за разговори въпросите за промяна в Конституцията, за Велико народно събрание и за промени в Изборния кодекс, които да извадят държавата от тази патова ситуация, водеща до нарастване на напрежението - не само социално, но и етническо.

Това заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки по време на пресконференция в централата на партията по повод обстановката в страната.

По думите му, ако ГЕРБ и Атака не искат това правителство на власт, най-лесното е да поискат вот на недоверие, който при това разпределение на местата в парламента няма да мине.
Те (ГЕРБ и Атака, б.ред.) имат изгода от продължаване на тази патова ситуация и откровено лъжат своите избиратели, подчерта Джамбазки.

Той коментира, че правителството на Пламен Орешарски не е експертно.
С назначенията на Муса Палев, на областния управител на София, тези хора под маската на експертност провеждат възстановяването на ДПС във властта.
Очевидно 3 години и половина извън властта е увълчило ДПС дотолкова, че имат такива нагли претенции, коментира още Джамбазки.
Той се закани: „Няма как да допуснем присъствието на една етническа партия във властта."

Според него, най-разумно е новите избори да са през май, заедно с евроизборите.
Категорично това правителство няма кредит на доверие, а назначенията му не са експертни, те са криминални.
Очакваме да каже кога ще бъдат изборите, за да успокои общественото мнение, коментира зам.-председателят на ВМРО, подчертавайки че е политически недалновидно да се правиш, че не виждаш десетките хиляди по улиците.

На пресконференцията от ВМРО представиха и своите решения за редица наболели проблеми в столицата.
ВМРО продължава битката с Женския пазар, рекламите, и преместваемите обекти.
Ангел Джамбазки не скри притеснението си от няколко наредби на общината, с които ще бъде сериозно засегнат дребният бизнес. В тази връзка той като съветник ще се бори за въвеждане на едногодишен мораториум върху всички рекламни елементи в София и те да бъдат премахнати.
Така градът ще остане без наглата реклама за известно време, докато се направи сносна наредба, коментира Джамбазки.

Той предлага и приемане на мораториум върху конкурсите за преместваемите обекти, докато не бъдат пресметнати всички плюсове и минуси на подобни конкурси. По сметките му застрашени от затваряне са повече от 2000 такива търговски обекта.

Общинският съветник ще продължи и борбата с превръщането на Женския пазар от средище на тежка престъпност, контрабанда, проституция и разпространение на наркотици в улица на занаятите. Предложението му включва и преместване на книжарите от площад „Славейков" на мястото на този пазар, за да може там да се използва за отдих.
На пазарите в София трябва да продават производители, призова още той.

Юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера коментира, че се потвърждава тезата на партията, че концесионният договор със Софийска вода е подписан така, че да не защитава интереса на Столична община.
Общината самосиндикално не може да прекрати договора. От ВМРО предлагат създаване на работна група, която да подготви изменение на концесионния договор.
По думите им, тези въпроси могат да бъдат решени от ДКЕВР, която обаче бездейства, вече има сигнали за нарушения на договора за 3 години назад.