Няма да бъдат назначавани бивши служители на Държавна сигурност в екипите на министрите в новото правителство. В това бе категоричен премиерът Кирил Петков в брифинг пред медиите след заседанието на Министерски съвет в сряда.

Припомняме, че темата бе повдигната след публикации за назначението на бившия шеф на ДАНС и в миналото щатен служител на Второ главно управление на ДС Петко Сертов за съветник на външния министър Теодора Генчовска, ИТН. Според медийни публикации още няколко човека от екипа на дипломат номер едно (главен секретар Иван Петров от Първо главно управление на ДС, Петър Водевски, Петьо Петев) също имат досиета от бившия разузнавателен апарат на Народна република България.

"Искам да благодаря на нашите колеги от "Има такъв народ" и на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и тези хора с досиета няма да бъдат назначени", заяви Петков.

И обясни, че предложенията за назначения във Външно били лично на ресорния министър. "Всеки министър има право да предлага свой екип, но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаване дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания", коментира Петков.

ГЕРБ разтревожени, че ДС се връща на бял кон, а промяната е само фасада

ГЕРБ разтревожени, че ДС се връща на бял кон, а промяната е само фасада

Иска новата коалиция да уволни новоназначените служители от ДС

Петков също така похвали Генчовска, че била "много конструктивна" и обещала да освободи спорните си назначения след изтичането на данните за кадруването им в ДС.

"Хората се назначават на база експертиза. После обаче се появява допълнителна информация и се взима крайно решение. В този случай няма да се правят компромиси", добави министър-председателят.

Припомняме, че в парламента днес остро въпросът бе поставен от Даниел Митов, ГЕРБ/СДС, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също коментира назначенията. "Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Христо Иванов не може да наложи вето за бивши служители на ДС във властта

Христо Иванов не може да наложи вето за бивши служители на ДС във властта

ДБ ще поставят темата пред коалиционните споразумения

Хамид Хамид, ДПС, заяви: По-скоро ме учудва, а всъщност вече нищо не ме учудва от мнозинството в парламента."