ГЕРБ поиска коалицията ПП, ИТН и ДБ да уволни незабавно новоназначените в Министерство на външните работи хора, които са с установена принадлежност към ДС.

В декларация от трибуната депутатът Даниел Митов обясни: "Последните 30 г. ДБ води тежка битка, за да скъса с тоталитарното си минало. Най-агресивна част е репресивният апарат, структурите на ДС, виновни за съсипването на стотици хиляди граждани и ако има такава битка - това е полето на системата на МВР. В продължение на 45 г. ДС гарантира да е външна политика на Кремъл".

Затова в годините на трите правителства на Бойко Борисов бе искано да не се назначават нито на посланически постове, нито в МВнР сътрудници и агенти на ДС, а НС приело декларация за отзоваване на тези посланици, припомни той.

Днес България се управлява от нова власт и резултатът е явен, ДС се върна на бял кон в политическия кабинет на външно министерство - за главен секретар е назначен Иван Петров от Първо главно управление на ДС, Петър Водевски, Петьо Петев и Петко Сертов, офицер от Второ главно управление за съветник, готви се пенсиониране на дипломати с опит, които са участвали в преговорите за български национален интерес, посочи Митов.

Той пита кога ще се пенсионира ДС и уточни, че ГЕРБ са предупредили, че мрежите се готвят за реставрация, а мрачни същества ще изпълзят от леговищата си, за да овладеят държавата отново. Иска ми се да чуя мнението на ДБ, ИТН, ПП по въпросните назначение стоят ли зад тях, кой ги направи, попита още депутатът.

От ГЕРБ са категорични, че главната власт на старите служби е в Президентството, а лицата на промяната са фасада. ГЕРБ не приема и няма да приеме реабилитирането на комунистическия режим и коалицията срещу европейското бъдеще не страната, каза Митов. Той призова партиите да уволнят незабавно назначените в МВнР хора и да се присъединят към оценката за миналото, призова в заключение Митов.

В отговор депутатът от ИТН Тошко Йорданов каза, че иска ГЕРБ да направят декларация за премахване на Тодор Живков и отбеляза, че четат декларация хора, които са участвали във Възродителния процеси и са променили имената на българските турци.