Репортаж за агентурното минало на бъдещия министър на българите в чужбина Божидар Димитров беше излъчен по БНТ, съобщава kafene.net

От него стават известни любопитни подробности за сътрудничеството му с бившата Държавна сигурност (ДС).

Той е открит от службите още като студент. Вербуват го през 1973 г. Подписал е декларация, че е с дълбоко убеждение, че ще защитава родината си и комунистическата идея, в която вярва.

Работи за ДС под псевдоними Кардам, Тервел, Телериг.

В архивите се пазят оригинали на картончета, разписки за получени от историка суми за командировки, хотел, костюм. Няма обаче доноси, твърди държавната телевизия.

Димитров писал за чужденци, които познава и българи, живеещи в чужбина, повечето свързани с научните среди. Сред тях са биолог, помолил го да напише предговор за книгата му за Черноморието, внучка на възрожденец и студент от Югославия, ругал политиката на Тито.

Един от загадъчните моменти в биографията му започва от Франция, където му съдействат за включване в палеографската школа на Ватикана. Първоначално посетил Ватикана, за да предаде дарение от книги. По-късно имал за задача да установи стабилни връзки с ключови хора от библиотеката, да стигне до секретния фонд и да се запознае с документи за папската политика на Балканите от последните 150 години. Описва хора от библиотеката, сред които шеф на отдел, среден на ръст, с овехтял костюм, с петна, които според него са един от триковете на църковните служители за демонстрация на бедност.

Димитров е изключен от сътрудническия апарат на Първо главно, след като си позволил да внесе книги на Солженицин в България и без да уведоми ръководителя си, да ги раздаде на приятели. След това дори вдигнал скандал, че са го предали на МВР. По този повод ръководителите му го оценяват като недисциплиниран. По-късно обаче от апарата на ДС решават, че в действията му не е имало вражеска умисъл и го възстановяват като агент Тервел.

Историкът не смята, че агентурното му минало ще дискредитира ГЕРБ. В папките с истории за Димитров най-вероятно има изчезнали страници, допуска БНТ. Самият той казва, че е писал много и дори е готов да публикува досието.

Асоциацията за българо-френски обмен обаче вече подготвя протестно писмо до Бойко Борисов срещу назначаването на Димитров за министър .„Личност с подобна биография и убеждения не би могла да заема този пост в контекста на ценностите на наднационална Европа", казва Стефан Манов, който е сред основателите на асоциацията.