ДСБ постави условие за разширяването на Синята коалиция - партиите, които желаят да се включат, да не се противопоставят със свои кандидати на Прошко Прошков в София.

Иначе за своята позиция в президентските избори Веселин Методиев заяви, че ДСБ ще спази споразумението си със СДС и ще подкрепи Румен Христов.

Припомняме, партньорите от СДС сключиха предизборно споразумение с новото ОДС, които пък издигнаха кандидатурата на Софиянски за кмет на София, който ще съперничи на Прошков.

Радан Кънев заяви, че ДСБ искат да са сигурни че Синята коалиция действа за обединяване на дясното и отправи предупреждението: „Ако СДС иска да цепи дясното, ние, с политически сили, цепещи дясното, в бъдеще няма да си сътрудничим."

За кандидатирането на Мартин Заимов като водач на листата на РЗС за общински съветници в София Кънев каза, че никой от десницата не може да гледа негативно на това.

„Колкото повече партии издигат такива кандидатури, толкова по-добре за управлението на София", подчерта той.

За това, че РЗС ще подкрепи Прошко Прошков Кънев каза, че очевидно те подкрепят най-силния десен кандидат . От ДСБ заявиха, че не е имало предварителни преговори и споразумения с РЗС.

Малко по-късно СДС също даде брифинг.

Няма как да бъдат поставяни условия; няма как ние, СДС, да търгуваме подкрепи срещу подкрепи. Ние искаме победата на Прошко Прошков, но нямаме похвати да спрем кандидатурата на Стефан Софиянски. Това заяви Борис Марков от СДС по повод ултиматума  на ДСБ за разширяване на Синята коалиция само при положение. че ново включващите се формации не противопоставят кандидати на Прошко Прошков.

Марков каза. че СДС не са подменили и не са приели никакви действия за промяна на формата на Синята коалиция.

Въпросът за разширяване или смаляване на Синята коалиция не е стоял и не стои, подчерта още Марков.

Той поясни за ситуацията, че нито една партия не напуска Синята коалиция, а набира допълнителна подкрепа.

Марков заяви, че ще положи 100 % усилия да убеди софиянци, че младостта е бъдещето на София.

Той съобщи още, че са водени разговори със Стефан Софиянски да бъде постигната единна дясна кандидатура и за месния вот, но засега не може да се похвали с успех

Усещането ми е, че кандидатурата на Софиянски ще остане, добави Марков.

Той направи паралел с решението на РЗС да подкрепи кандидатурата на Прошков. РЗС подкрепя Прошко Прошков, ОДС подкрепя Румен Христов, каква е разликата, попита Марков.

Да искаме спирането на кандидатурата на Софиянски е все едно ДСБ да иска оттегляне на кандидатурата на РЗС за президент, коментира Марков.

Той съобщи, че за президентската кандидатура на Синята коалиция Румен Христов е постигано безпрецедентно обединение на десницата.

Към момента 11 партии са заявили подкрепа ( БДС Радикали, Демократическа партия, Движение Гергьовден, Съюз на свободните демократи, Български демократичен форум, БНД, СДС, ДСБ, Обединени земеделци, РДП, БСДП) и се очаква същото от още две (ВМРО-Ние и Новото време).

За първи път от много години 13 партии ще имат единна кандидатура за президент на България, подчерта Марков.

По въпроса за вицепрезидента Марков каза, че очаква предложения от ДСБ.

По повод упреците, че СДС не спазва споразумението си той заяви: „Няма случай, в който да не спазваме споразумението."