Българският евродепутат от ДСБ, член на групата на ЕНП-ЕД, Константин Димитров внесе официално питане към Европейската комисия и в частност към комисаря по транспорта Жак Баро относно сделката за концесия на автомагистрала "Тракия", сключена между българската държава и португало-българското дружество "Магистрала Тракия" АД през март 2005 г.

Представителят на ДСБ в Европейския парламент настоява за отговор на въпроса дали ЕК споделя становището, че "въпросният концесионен договор е сключен без провеждането на търг или конкурсна процедура; при липсата на каквато и да е прозрачност; в разрез с Договора за присъединяване на България, гл. 3 "Транспорт"; и в противоречие с Лисабонската стратегия за премахване на тол-системата и въвеждане на електронна евровинетна система".

Очаква се официалният отговор на питането на Константин Димитров от страна на Комисията да бъде даден по време на следващата сесия на Европийския парламент, която ще се проведе в Страсубрг в средата на март, съобщават от пресцентъра на ДСБ.

По време на изслушване в Европейския парламент на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс Константин Димитров постави въпроси, свързани със строежа на АЕЦ "Белене".

Димитров е попитал запозната ли е Комисията официално с плана на българското правителство за изграждане на АЕЦ "Белене; разглеждала ли е в тази връзка ЕК въпроса с пораженията, които бъдещата АЕЦ би имала върху околната среда; наясно ли е ЕК със сертификацията на руските ядрени технологии, които ще бъдат използвани при строежа на АЕЦ "Белене", както и с проблема за съхраняването на ядрените отпадъци от бъдещата централа на територията на България или на територията на други държави.

В отговор комисарят Пиебалгс е заявил, че ЕК не е сезирана официално по установения ред за проекта АЕЦ "Белене" от българското правителство и следователно не може да се произнесе по нито един от тези конкретни важни въпроси, поставени от представителя на ДСБ в Европейския парламент.

Пред Пиебалгс Константин Димитров е изразил силната загриженост на ДСБ от факта, че кабинетът "Станишев" до този момент запазва пълно мълчание по всички най-важни елементи от проекта АЕЦ "Белене" и че очевидно укрива важна информация, както от българското общество, така и от ЕК.