Спирането за неопределен срок на плащанията по всички предприсъединителни програми на ЕС - ИСПА, ФАР и САПАРД - показва, че българското правителство е изгубило доверието на европейските институции относно волята и възможностите си да противодейства на корупцията и злоупотребите с парите на европейските и българските данъкоплатци.

Има опасност някои от изпълнителните агенции за усвояване на европейските фондове да изгубят акредитациите си, което ще застраши важни ползи от членството ни в ЕС.

Това се казва в изявление на Демократи за силна България по повод на спрените плащания и обявените резултати от 14-ото редовно заседание на Мониторинговия комитет за наблюдение по програма „САПАРД"

„Категорично се противопоставяме на внушенията, че изобличенията и санкциите от страна на ЕК са резултат на антибългарска кампания", са казва още в изявлението.

В позицията си ДСБ посочва, че санкциите са наложени заради тежки нарушения, повечето от които са допуснати след като управлението и вътрешният контрол на поети от управляващите в страната ни.

Освен това е направен опит първо да се омаловажат нарушенията, а след това и да се прикрият, подчертават от ДСБ:

„Това показва, че присвояванията на пари от европейските фондове от хора и фирми, свързани с властта, не е резултат на случайни грешки и пропуски, а е част от сделката, която крепи властта на Тройната коалиция."

Спирането на плащанията по тези проекти ще окаже изключително негативно влияние върху икономиката и развитие на България, тъй като те създават базисни условия, а изоставането в тези сфери ще генерира загуби, многократно надхвърлящи общата сума от 450 млн. евро по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД, подчертават още от синята партия.

Във връзка с това от ДСБ настояват за оставките на пет министри, които са отговорни и виновни за случващото се:

министърът на финансите Пламен Орешарски
министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов
министърът на околната среда Джевдет Чакъров
министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил
министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев


За преодоляване на кризисното състояние във взаимоотношенията на България и ЕС, ДСБ предлагат приемане на законодателни промени за гарантиране на прозрачност и публичност в работата на изпълнителните агенции, публикуване на договорите по одобрените проекти с имената на изпълнителите и подизпълнителите.

Настоява се още за създаване на постоянна парламентарна комисия и за доклад от страна на министър-председателя за проблемите с усвояването по програмите по ИСПА, ФАР и САПАРД.