Лидерът на ДСБ Иван Костов призова президента Георги Първанов бързо да свика заседание на Консултативния съвет по националната сигурност (КСНС), заради изграждането на АЕЦ "Белене".

От ДСБ изпращат писмо до президента, в което се казва, че решението на правителството за строителството на АЕЦ „Белене" е от голямо значение за националната сигурност на страната.

Според ДСБ обаче, този огромен за мащабите на страната ни проект стартира с неясно финансиране, недоказани технико-икономически параметри и  многобройни рискове за отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.

Костов посочи, че проектът противоречи на препоръките на ЕС за ускорено развитие на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и за рязко повишаване на енергийната ефективност като ключови елементи на енергийната независимост и сигурност на страната ни.

В писмото до президента се казва още, че решението на правителството поставя България в пълна и необратима енергийна зависимост от Русия, което е в разрез с националните интереси и с европейската ориентация на страната.

Затова именно от ДСБ посочват, че настояват президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност.