При смяна на правосъдния министър Христо Иванов ДСБ ще напусне управляващата коалиция.

Христо Иванов ще е министър до тогава, докато представителите на ДСБ са във властта. Ние сме комплект. Не може да бъде изваден Христо Иванов от правителството, въпреки волята на ДСБ – в това сме категорични. Това заяви депутатът и зам.-председател на комисията промените в Конституцията Атанас Атанасов.

Атанасов коментира затъващата реформа в съдебната система с това, че на първо място има едно огромно мнозинство, което е формирано за защита на статуквото в прокуратурата, което демонстрирано. Атанас Атанасов посочи, че нито една поправка, която да касае работата на прокуратурата, не е подкрепена, освен от нас и реформаторите.

Депутатът допълни, че битката на защитниците на статуквото е била да се формира такова съотношение в колегиите, че в прокуратурата на практика да не може да се случи нищо.

Така след разделянето на ВСС да останат нещата в същото положение, посочи заместник-председателят на комисията.

Атанасов коментира и скандала „Яневагейт“ като „нещо в типичния стил на активните мероприятия, които се правят от старите служби” – „Винаги трябва да има дежурен виновник, към когото да бъдат насочени погледите, за да може в сянка да останат кукловодите”, отсече Атанасов. Той попита: „Какъв интерес имат реформаторите да клатят правителството? Нали клатенето ще вземе да ни събори всичките?”

Според него основна точка на прицел на този скандал е премиерът Борисов, а твърдението, че чрез тези записи реформаторите „клатят правителството” Атанасов определи като „твърдение абсрудно”.