За ДСБ промените в правителството не представляват нищо различно от преструктуриране на позициите на организираната престъпност във властта.

Това заяви Петър Москов - член на Националното ръководство на партията на пресконференция по повод правителствените промени.

По думите му доказателствата за това са много.
Самото присъствие на министрите Джевдет Чакъров, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Емел Етем е доказателство за това, тъй като именно към тези министри са насочени основните критики на Европейския съюз, заявява Москов.

По думите му правителството не може да направи истински реформи и дори не се е съобразило с опасността от налагане на предпазна клауза от Европейския съюз. Той определи правителствените промени като „екзотични".

Според ДСБ смените в правителството не са насочени към подобряване на работата на държавата, а са плод на вътрешнопартийни борби и личностни назначения.

Изходът от тази ситуация и мимикрията на престъпността във властта е предсрочни парламентарни избори.

Москов припомни, че ДСБ ясно и категорично са отстоявали тази позиция.
„От тези хора не може да се очаква рационално управление в посока на добро управление на държавата".

Поведението на ДСБ в парламента като последователна и ясна опозиция доведе до правителствена криза.

"ДСБ ще продължава да разкрива нови факти за негодността на това управление и ще предизвиква нови кризи", каза Москов.

Натискът на ДСБ, както и на цялата опозиция и на българските медии, бяха чути и от Европейския съюз.

В отговор на журналистически въпрос Петър Москов заяви, че президентът Георги Първанов има роля в правителствените промени.

"Първанов защитава икономическите лобита. България през последните три години се управлява от икономически лобита. Това не може да продължава", каза Петър Москов.

Заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов заяви, че новият министър на отбраната има конфликт на интереси, тъй като частната му фирма снабдява с хляб цялата българска армия.

Новият министър на земеделието пък е съдружник на бившия вече министър Нихат Кабил, допълни Митов. Според него това е ясно доказателство, че се сменят само лицата, но не и схемите.

Според ДСБ - не е ясно какво и как ще работи новият министър без портфейл.

Даниел Митов допълни, че назначаването на бившия старозагорски кмет Евгени Желев потвърждава стара практика неуспелите кметове на БСП стават министри и припомни, че и Румен Петков стана вътрешен министър след като се провали на изборите в Плевен.