За да се пресече купуването на гласове, етническото гласуване и другите изборни нарушения, след втория тур на местните избори Демократи за силна България ще инициират консултации между всички парламентарни партии, граждански организации и медии за изработването на изцяло нов избирателен закон. Идеята е той да се прилага за всички видове избори - президентски, парламентарни, местни и европейски.

Това заяви зам.-председателят на ДБС Екатерина Михайлова на днешната пресконференция на националното ръководство на партията.

При дискусиите ще бъдат обсъдени всички предложения, обсъждани в публичното пространство - дали да има задължителен вот, образователен и имуществен ценз при определянето на правото на вот и др.

По думите на Екатерина Михайлова изтъкна, изключително важно е изборният процес да е честен, както и да се гласува за идеи и личности.

Сега много от избирателите са демотивирани - в голяма степен заради начина, по който се провеждат изборите.

На местния вот тъмносините спечелиха 113 мандата за общински съветницив страната.  На първия тур са избрани 11 кметове, издигнати или подкрепени от ДСБ, а 38 отиват на балотаж, съобщи Петър Москов - член на националното ръководство на партията.

Лидерът на столичната организация на тъмносините Атанас Атанасов съобщи пред журналистите, че ДСБ предлага на СДС 11-те общински съветници, избрани с листата на „Алианс за София", да бъдат опозицияв новоизбрания Общински съвет. Между двете партии вече са започнали разговори по бъдещата им работа в Столичната община.

Представители на обединената десница се явяват на балотаж за кметове в 11 столични района срещу кандидати на ГЕРБ.   

Двама от кандидатите на ГЕРБ - за район "Витоша и район "Оборище", са били сътрудници на ДС.

Атанас Атанасов подчерта, досега не е чул Бойко Борисов да се изкаже срещу Държавна сигурност. По думите му столичният кмет постъпва като президента Георги Първанов, който дели ченгетата на добри и лоши.

Петър Москов постави въпроса как може партия, претендираща че е дясна (ГЕРБ - б.р.) да издига силни опоненти срещу десните и слаби там, където има превес БСП.

По думите на Москов победители на тези избори няма, защото няма сини или червени партии, които да залеят страната. Той отбеляза, че с местния вот е започнало възраждане на десницата.   

Резултатите от изборите ще бъдат обсъдени на Национално съвещание на ДСБ на 1 декември.