От Демократи за силна България призоваха вътрешния министър Румен Петков да използва всички законови средства, за да се гарантира спокойствието на живеещите в столичния квартал „Красна поляна" , които през последните нощи живеят в напрежение и страх.

Според ДСБ органите на реда са се държали неадекватно конфликтната ситуация, възникнала между българите и ромите в квартала.

Тъмносините напомнят, че „стотици роми демонстрираха по улиците агресивно поведение и намерения за погроми под предлог, че са провокирани от група скинари".

В официално изявление на ДСБ се казва, че вместо решителни действия за прекратяване на безредиците, служителите на реда са проявили прекомерна толерантност към нарушителите, докато пред телевизионните камери познати персонажи са използвали критичната ситуация, за да извлекат политически дивиденти.

„Сред тях отново видяхме кмета на София, който само на думи се прояви като среднощен шериф." - се казва в декларацията.

Тъмносините подчертават, че като столичен кмет Борисов носи основна отговорност за допускането на безредиците в „Красна поляна" и за потрошеното имущество на невинни граждани.

„Ние не искаме да слушаме какво той би направил, ако все още беше полицейски шеф, а какво направи като кмет на града, за да не се случи това, което допреди неговия мандат столичани не познаваха в подобни мащаби." - се казва още в изявлението.

Действията на ромския водач Цветелин Кънчев се определят като пореден опит да внуши, че от него зависи запазването на етническия мир в района.

„Пошлата драматургия на ромските бунтове демонстрира слабостта на държавните институции и користните интереси на преките подбудители и политическите кукловоди на конфликта." - се подчертава в дкларацията.

В заключение от ДСБ призовават политиците, които се замесиха в конфликта, да използват за убеждение на избирателите си политически послания, а не режисирани псевдогероични сцени.