Проектозаконът на Министерски съвет за превенция и противодействие на корупцията по високите етажи на властта и проектозаконът на БСП основателно срещат неодобрение и остра критичност от редица обществени структури и наблюдатели, смятат от ДСБ.

"През последните 12 години в различна конфигурация тези две партии се редуват във властта и са отговорни за постигнатите нетърпими вече за обществото нива на неразследвани и ненаказани злоупотреби с публични ресурси. И тяхна е "заслугата" към името на България да бъде пришито още едно негативно определение - освен "най-бедната", да бъде наричана "най-корумпираната" държава в ЕС", допълват от партията.

С Антикорупционният закон управляващите доминират дейността на новата структура

С Антикорупционният закон управляващите доминират дейността на новата структура

Неправителствена организация предупреждава Цачева за необоснована репресия на гражданите

ДСБ кометира, че в гласен и негласен съюз досега, ГЕРБ, БСП и ДПС отказват да реформират съдебната система, твърдо охраняват безотговорността и безотчетността на прокуратурата, блокират и обричат на провал всеки опит за радикални реформи.

Новият орган, както и да е конструиран, ще бъде поставен в условията на завладяната държава, прочистване не може да се очаква, а по-скоро - чадър за създателите му.

"Законопроектите оставят впечатление, че с тях вносителите им се надяват да се разфокусира отговорността за съществуващата корупция във всички власти в държавата. Каквито и ходове да се правят с лансирането и много вероятното превръщането им в закон, тези идеи, намерили място в законопроектите, те ще си останат фасада, опит за спускане на поредната димна завеса пред обществото и пред Брюксел. Това са ходове от времето на късния Живковизъм - да се правят промени, за да не се промени всъщност нищо", възмущават се ДСБ.

За Румен Радев не е самоцел да назначава шефа на антикорупционната агенция

За Румен Радев не е самоцел да назначава шефа на антикорупционната агенция

Корупцията може да блокира и загроби парламентарната република

Политическа оценка на сините е, че с този законопроект управляващите не са честни с българските граждани. Той няма да спре факторите на корупцията, защото не такава е неговата истинска цел, а ще охрани корупционерите, тези които разполагат и се разпореждат, злоупотребявайки с полученото доверие и властта , дадена им от закона, с публичните ресурси през олигархичните кръгове, чиито всъщност представители са.

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

Асоциацията ще участва в обсъждането в НС

С тази негативна оценка ДСБ дават знак за внимание към българите за това, което предстои да се случи. То е и повод като партия да заявят твърдото си намерение да работят за съгласие сред българските граждани, сред съмишленици за буквалното преучредяване на Републиката и нейните институции.

Това според сините може да бъде извършено само от едно ново мнозинство в Парламента. Мнозинство, което има волята и отговорността пред бъдещето на нацията, които в сегашното Народно събрания ги няма.