Да не се поставя критерий за партиите коя колко депутати има и колко е размерът на държавната субсидия.

Това заяви в кулоарите на НС Искра Фидосова от ГЕРБ по повод идеята на Асен Агов от ДСБ да не се намалява държавната субсидия за партиите, които получават средства от държавата до 2 млн. лева.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за политическите партии, с който държавната субсидия се орязва с 15%.

Въпросът е принципно поставен и е еднакъв за всички, изтъкна Фидосова и припомни, че субсидията се определя според броя народни представители. Законът не може да дели партиите на по-малко или повече получили, допълни шефката на правната комисия в НС.

Идеята с 15% да се ореже субсидията за партиите в правната комисия е била подкрепена почти единодушно от депутатите от всички парламентарни групи. "За" са се обявили и от Синята коалиция.

Ситуацията е тежка за всички в тази икономическа криза и смятам, че след като трябва да се реже от всякъде, ние всички трябва да дадем пример, категорична е Искра Фидосова, попитана дали по-малката субсидия няма да затрудни работата на партиите.

Всеки ще си преорганизира работата, смята още тя.

Фидосова е убедена, че с приетото решение няма да се увеличи незаконното финансиране на партиите, но подчерта, че не знае колко точно е държавната субсидия на ГЕРБ и от колко пари ще се лиши партията на Бойко Борисов.