ДСБ и СДС попариха надеждите на Бойко Борисов за общи действия за сваляне на кабинета „Орешарски." Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на партиите от Реформаторския блок съвместен план за сваляне на правителството и общо управление след това.

Часове по-късно председателят на България на гражданите Меглена Кунева също подходи хладно към Бойкоборисовия апел. Днес това направиха и лидерите на СДС и ДСБ, които заявиха пред БНТ, че съвмести действия не може да има поради определени различия.

Нашата позиция не е, че нямаме готовност да разговаряме с ГЕРБ. Но това, което виждам в предложението в момента ме кара да изпитвам известно съжаление, защото Борисов явно не е на нивото на собствените си избиратели, на този 1 милион души, които са гласували за ГЕРБ, на останалите, които също са гласували и които протестират днес, коментира лидерът на тъмносините Радан Кънев.

Той обясни и че за гражданите темата отдавна не е как да се сглоби нов парламент.

Доста бакалски е подходът на Бойко Борисов и той не отговаря на интереса на протестиращите, категоричен бе Кънев, който често може да бъде засечен след 18.30 часа на жълтите павета.

По думите му, целта на хората сега е да не се стигне до следващо управление, което да не допусне Делян Пеевски да оглави ДАНС. Целта е да нямаме управление както по времто на Бойко Борисов, когато се използваха медиите на същия този Делян Пеевски за политическа трибуна.

Кънев изтъкна и че сега пред българското общество стои големият въпрос за лидерството и кой има смелостта да направи тези реформи, които поредица от правителства не успяха да осъществят.

Бойко Борисов не може да бъде лидер на този протест и затова казва, че няма онази мощ. Той вижда, че не е човекът, който може да изпълни очакванията на протестиращите и затова казва, че няма мощ, разчете Кънев признанието на Борисов, че „през последните няколко години е биел БСП и ДПС заедно, но вече е необходимо по-широко обединение, защото сега мощността на ГЕРБ не е толкова голяма".

Не виждам логика, защото след изборите на 12 май и след случая „Пеевски" хората искат да видят от политиците огромна промяна, а не просто промяна на мнозинството в парламента, обобщи лидерът на ДСБ.