Колегите от ДСБ направиха политическа грешка и се надявам покрай празниците да са го осъзнали.

Това заяви в ефира на БТВ проф. Даниел Вълчев, зам.-председател на Движение България на гражданите.

Вълчев обясни, че оттеглянето на подкрепата за правителството от страна на Радан Кънев и депутатите от ДСБ е поставило останалите партньори в Реформаторския блок в ситуацията на обяснителен режим, че не искат самоцелно да стоят във властта.

Според Даниел Вълчев разграничителната линия в Рефроматорския блок не е дали някой обича повече властта от другите, а дали това управление има капацитет да направи добри неща за България до края на този мандат.

"Колегите от ДСБ казват „не”, останалите казваме „да”. Полагаме усилия да ги убедим, че това не може да е крайна позиция."

Даниел Вълчев потвърди, че в Реформаторския блок виждат капацитет в тази конфигурация на управлението да се направят добри неща за България. Той обясни, че новото коалиционно споразумение, което предстои да се подпише предвижда периодична оценка на реформите, на 3 или 6 месеца, и да се постигне отчетлив резултат в ключовите сектори.

Вълчев призна, че в съдебната система, енергетиката, МВР, администрацията, здравеопазването не се е постигнало кой знае какво за първата година на управлението. Той припомни обаче, че още като се е конструирал този парламент е било ясно, че реформите няма да бъдат лесни и не всички ги искат.

„Точно затова споразумението е нужно и на двете страни  - и на ГЕРБ, и на РБ”, посочи Даниел Вълчев.

Неговото мнение е, че едни нови избори няма да доведат до по-различната от сегашната конфигурация. "Като се мине пак през избори, кой ще ги спечели, добрите ли", попита риторично Вълчев.

И председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева прогнозира в интервю да БНР, че ДСБ най-вероятно ще подкрепят  новото коалиционното споразумение. 

Според нея членове и симпатизанти на ДСБ виждат, че в управлението има потенциал и те дават знак за едно друго разбиране в ДСБ, различно от това, което част от ръководството има или цялото им ръководство изразява.