Седемнадесетото Национално събрание на "Демократи за Силна България" (ДСБ) започна в НДК в столицата. В зала 3 делегатите се събраха точно в 11 ч с цел да потвърдят участието на партията в коалицията, както и да бъде избран нов председател и ръководство. Две са кандидатурите - на сегашния председател Атанас Атанасов и неговата заместничка Цецка Бачкова. Евродепутатът Радан Кънев се отказа от участие в битката.

Пред медиите Цецка Бачкова коментира, че се явява "с оптимизъм, с вяра, че делегатите на конгреса ще имат сили да се постави ново начало на партията, да се върви в правилната посока - а именно избор на млади лица, по-активно присъствие на ДСБ в политиката.

Тя уточни, че е поканила опонента си Атанасов на дебат, но той не се е отзовал и не е имала отговор по поканата, но днес е отговорил на всички въпроси на членовете и симпатизантите.

На въпроса защо не е била в кандидат-депутатските листи, Бачева каза, че решението е било еднолично на ген. Атанасов. Борбен човек съм, бяха готова да се боря, за успеха на ДБ, но това е причината да виждам недостатъци в ДСБ - решенията се взеха еднолично, не е спазен уставът на партията, не е съгласуван с колективните органи, обясни тя.

Ако стане председател - тя коментира, че в момента управленската коалиция няма друга алтернатива: "Минахме през два парламента, през които не сформирахме правителство, друга възможност няма - ще работя ДСБ да сме максимално полезни на това управление и да излезем един ден след пълен мандат кои реформи сме свършили от нашата програма".

С доверието на избирателите сме в НС, ще работя да сме по-активни в отстояването на десните политики, всички цели, записани в програмата на ДБ да ги изпълняваме. Много реформи могат да се свършат и през законодателната власт, едно коалиционно управление трябва да се съобразява с избирателите на всички партии, нашата подкрепа за коалицията е да можем да реализираме определени политики, обясни още Бачева. Подкрепа от бившия председател Радан Кънев не е имала, но такава не е дадена и за ген. Атанасов.

Атанас Атанасов от своя страна коментира, че ДСБ вече 18 г е политически фактор в политиката и припомни, че е казал преди да бъде избран за председател, че ако получи подкрепа, ще работи да се създаде дясна алтернатива на корупционния модел на Бойко Борисов и ДСБ е успяла. Натиканата държава в блатото на посткомунизма, подчинена съдебна система, икономическата конкуренция била контролирана чрез обществени поръчки, корупция с лица от държавния апарат с пари под масата, установил Атанасов. Той благодари на Владислав Панев (Зелено движение), Борислав Сандов (Зелено движение) и Христо Иванов (ДБ) за доверието, куража, партньорството и енергията да работят заедно. Атанасов бе категоричен, че е постигнато много, имат евродепутат на първите избори, четвърта политическа сила през юли.

Втори кандидат за лидер на ДСБ - Цецка Бачкова

Втори кандидат за лидер на ДСБ - Цецка Бачкова

Има докторантура в областта на политическите науки в университета Мартин-Лутер в Хале, Германия

Той анализира отлива на гласове от ДСБ към ПП, които били от периферията, но "изборите не се определят като провал, тъй като имат депутати, евродепутат, общински съветници, кметове и областни управители, а това е постигнати с по-малко средства, отколкото останалите политически партии". Атанасов говори и за това, че ДСБ искали избирателите да са наясно, че нямат общо коалиционно споразумение с БСП, ГЕРБ и ДПС. Два сценария напред очерта Атанас Атанасов - ревизия на предишното управление и да работи за модернизация на страната или да се допусне реставрация на модела ГЕРБ-ДПС, която да върне в миналото. Трябва ДСБ да работи за първия сценарий, за дълбока съдебна реформа, която не се изчерпва с оставката на главния прокурор Иван Гешев, категоричен бе той.

По време на откритата част на конференцията бяха изчетени поздравления от премиера Кирил Петков. В него се казва, че ДСБ имат мъдрост и устойчивост в отстояване на принципите на демокрацията и благодари, че се включили в коалицията в управлението на държавата, когато в момент на няколко големи кризи е необходима смелост и последователност, необходим е техният опит, важна е визията на партията като участвала заедно за реформиране на корупционния модел и да се възстанови усещането за справедливост и правов ред, подкрепи на бизнеса и успешно развитие на новото поколение и достойни старини на възрастните. Петков уверява, че имат опитен стратегически партньор, с който не само да има промяна, но и да се създаде здрава основа за по-устойчиво бъдеще, да осигури на общността истинско политическо лице в управлението на страната.

Владислав Панев бе на живо, той каза, че е убеден, че в коалицията им има най-добрата експертиза и хора, администрацията да стане слуга вместо господар и България да стане по-чиста държава.

Христо Иванов се включи онлайн от Бургас, където тече заседание на ДБ. Той благодари, че най-старата организация в ДБ, която е първопроходец в темите, за които те се борят. "На вас се дължи полагането на основите на политическата общност, благодарим на вас, на тези преди вас в дългата борба, всички трудности, през които минахме заедно, минахме през бури, научихме много неща заедно, благодаря за опита", каза той.

Бившият председател също се включи онлайн. Радан Кънев посочи, че лидерът не е знаме, а само човек, който носи знамето. Трудното започва после - първо екип на ръководство, което да отразява многообразието на позициите. Кънев добави, че основаната причина да не се кандидатира е, че не е бил част от лагер, а бъдещият председател трябва в мига на избора си да покаже, че е обединител, да спре интригите и разделението.

"Има нужда от много нови хора, свободни места за знакови фигури за дясното пространство. По силата на устава е без право на глас - надява се, че ще е заедно, не с гласуване, а единство, защото предстоят тежки решения, за превръщане на ДСБ в силен десен център, за съхраняване на обединението ДБ, всяко решение да е представително, за пълноценно изпълнение на функциите за колективно управление. Най-трудната задача в 18 г. история, ще работи денонощно за нея във всичките си постове, добави той.

Дневният ред на заседанието започна с гласуване на мандатната комисия от 9 човека - председател Росица Арнаудова, с кворум от 478 души. Следват дискусия, избор на председател, избор на национално ръководство, избор на национално вътрешно-партиен арбитраж.

ДСБ и Зелените подкрепят коалиционното споразумение, "Да, България" все още мисли

ДСБ и Зелените подкрепят коалиционното споразумение, "Да, България" все още мисли

Коалиционното споразумение предвижда петима вицепремиери, като всяка партия със съветник в министерство