В министерството на отбраната отвориха ценовите оферти по проекта за бойни бронирани машини за Сухопътните войски на двете фирми, допуснати до следващ етап в процедурата. Компаниите са "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и "Патриа" (Patria), съобщиха от военното ведомство.

На отварянето на офертите присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на фирмите, както и директори на дирекции от Министерството на отбраната.

Междуведомствената работна група ще оцени подадените ценови предложения. Предстои да бъдат проведени полеви тестове на предложените машини за проверка на съответствието на заявените параметри със заложените тактико-технически изисквания за механизираното отделение (въоръжение и мобилност) и комуникационно-информационните системи на бойната бронирана машина.

На финала междуведомствената работна група ще изготви доклад до министъра. В него трябва да има класиране на участниците, както и предложение за избор на изпълнител, или за прекратяване на процедурата.

Каракачанов: Имаме средства и пилоти, но нямаме самолети
Обновена

Каракачанов: Имаме средства и пилоти, но нямаме самолети

Той подчерта, че няма да се разделим с Еър Полисинг

Проектът за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада е одобрен с Решение на 44-то Народно събрание от 08 юни 2018 г.

На 05 август 2019 г. беше даден ход на процедурата за инвестиционен проект "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Предложението е изпратенo до фирмите, потенциални изпълнители на проекта: "Патриа" (Patria), "Некстер" (Nexter), "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и "Артек" (Artec GmbH).

В началото на 2019 г. бяха проведени срещи с четирите компании, потенциални изпълнители на проекта, за да се уточнят техническите изисквания, критериите за оценка, методиката за оценка на офертите, индустриалното сътрудничество, дял местно производство и други.

Работната група започна дейността си на 18 декември 2019 г.