България разполага със средства и пилоти, но нямаме самолети. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след церемонията на която президентът Румен Радев повиши в длъжност досегашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в заместник-началник на отбраната и го произведе в чин генерал-лейтенат, цитиран от БГНЕС. 

След събитието президентът Радев коментира подготовката на военните ни пилоти.

"Нальотът е катастрофално нисък и аз апелирам отново към решителни стъпки от страна на политическото и висше военно ръководство за възстановяване на нормална летателна дейност, за минимизиране на риска пред летателния състав", каза Румен Радев, който е бивш командващ ВВС.

Той заяви, че не бива да се допуска прекъсването на мисията по охрана на въздушното пространство на Република България в интегрирана противъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че няма да се разделим с Еър Полисинг и никога не сме имали подобно намерение.

"По никакъв начин не е поставен въпросът българските ВВС да не носят Еър Полисинг на територията на България. Не виждам основание за тревога. Разполагаме с достатъчно средства, достатъчно пилоти, проблемът е със самолетите", каза министърът на отбраната и добави, че "години наред се е рязало, но никой не е мислел, че ще имаме пилоти и те няма на какво да летят".

Две компании наддават за изпълнител на БМП-та за армията ни

Две компании наддават за изпълнител на БМП-та за армията ни

Предстои оценка коя ще продължи

Каракачанов посочи, че за самолетите, които са останали, трябват допълнителни средства за тяхната поддръжка. Той припомни, че през последните три години са отделени средства за ремонт, за модернизация на всички летателни платформи във ВВС.

По отношения двете бойни машини Кракачанов поясни, че официалният резултат за конкурса ще стане готов след една седмица. Офертите не са само един ден с цена. Тя е определяща, но има и други параментри по проекта, които трябва да са изпълнени.

Президентът удостои българските военни с висше офицерско звание

Президентът удостои българските военни с висше офицерско звание

Това се случи на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2

Каракачанов поясни, че след това започват преговори за подобряване на офертата. Това може би ще отнеме поне дава месеца, а може и три, допълни той. 

По думите му, ако всичко е наред с двете оферти до февруари следващата година трябва да има подписан договор.