Двуседмична предизборна ваканция си гласуваха народните представители.

Още в началото на работната си седмица депутатите се захваната с това да обсъждат кога и как ще почиват през септември и октомври.

За неработни дни депутатите си избраха времето от 14-ти до 23-ти октомври, когато няма да има пленарни заседания. Причината са предстоящите местни избори на 25-ти октомври и най-вече предизборната кампания на партиите.

„След седмица стартира предизборната кампания за местни избори 2015-та година, които ще се проведат едновременно с национален референдум", припомни на колегите си председателят на парламента Цецка Цачева. Тя поиска да обясни причината за исканата почивка, а именно - „винаги в подобна ситуация пред Народното събрание възниква въпросът как да бъде организирана неговата работа така, че от една страна да не се спъва законодателният процес и дейностите, които извършва парламентът, от друга страна парламентарно представените партии сме упреквани, че поставяме в неравностойно положение останалите партии, тъй като, видите ли, микрофоните могат да се използват за предизборна агитация".

По време на предизборната ваканция народните избраници решиха да не могат да използват служебни автомобили на НС.

Все пак обаче до почивката си депутатите се съгласиха с това да работят малко повече. Така от днес, включително, до 9-ти октомври пленарните заседания ще продължат два часа повече, а именно до 16 часа. Комисиите ще заседават само при важни законопроекти и по преценка на председателите си, като ще правят заседанията си по време и на работата в пленарна зала.

За да компенсират още ваканцията си парламентарната шефка загатна, че ще работят извънредно и в два вторника - 29-ти септември и 6-ти октомври, но за това ще вземат допълнително решение.

Против предизборната ваканция на парламента се обявиха от „БСП Лява България". Неуморни социалистите поискаха да почиват само последната седмица преди местния вот - от 21-ви до 23-ти октомври.

„По Конституция ние сме законодателен орган и не можем да си позволим за повече от две седмици да абдикираме от нашите задължения по Конституция да не се занимаваме с основната си дейност", обясни недоволството депутатът от левицата Чавдар Георгиев и призова колегите си - „да не си позволяваме толкова дълъг период от време почивка".

„За евровота по някакво стечение на обстоятелствата парламентът не е работил на същите дати, само че това е било май 2014-та година", подготвено отговори Цачева.

Независимият депутат Велизар Енчев пък настоя ваканция да има, но тя да е неплатен отпуск за народните избраници. „Предлага се двуседмична ваканция. Предлагам това време това да бъде неплатен отпуск и ние да не получаваме нашето трудово възнаграждение", поиска Енчев. Предложението му не бе прието.