В момента ролята на президента Румен Радев е на регистратор. Това заяви на брифинг лидерът на СДС Румен Христов по отношение правомощията на президента и припомни 12-те неуспешни указа за отмяна на закони.

От партията изразиха мнение, че президентът е натоварен с голямо доверие, което не може да оправдае, защото неговите функции са силно ограничени. Радев използва почти всички лостове на президентската институция, но неговият най-силен лост е само обръщението.

Или увеличаване на правомощията като форма на президентско управление, или по примера на Италия и Германия, президентът да бъде избиран от Народно събрание, са възможностите според СДС.

Демократите предложиха промени в Конституцията, които да положат основите на нов модел на управление. Сред стъпките за това са мерки за ускорение на растеж на икономиката и инвестициите, справедлив изборен процес и правосъдна реформа.

Според Румен Христов "ние сме свидетели на парадокса "България е република с парламентарно управление, но от друга страна е премиерската република". От СДС целят засилване ролята на гражданите.

Трябва да се свика Велико народно събрание и да се разпусне институцията, която Христов определи като анахронична. Той счита, че по-голям контрол по отношение на законодателството ще има двукамерен парламент с горна и долна камара от 62 души и от 120 души с мандат, съответно за горната от 5 години , за долната - 4 години.

Президентът да има повече правомощия или да се избира от двете камари на парламента, настояват още от СДС. Според тях длъжността вицепрезидент трябва да отпадне.

Изборът за главен прокурор да става с 2/3 гласове на двукамерния парламент също е сред предложенията за смяна на управленския модел според демократите.

"Искаме категорична промяна на подхода на държавните чиновници спрямо чуждестранните инвеститори, защото бизнес средата става непредвидима и голяма част от инвеститорите я напускат". Христов е убеден, че това се дължи на утежнените административни и лицензионни мерки.

Председателят на партията отбеляза като наложителни реформи равнопоставеността на страните в съдебния процес и справедлив изборен процес. Машинно и електронно гласуване трябва да бъдат въведени, смятат от партията.

Финансова децентрализация и оставане на част от данъците в общините за нуждите на съгражданите, подчерта друго предложението на СДС Христов и се обяви за намаляване броя на общините.

Важно е коалиция за предстоящите евроизбори да бъде с проевропейци, уточни Христов. Все още има време за коалиции, според него и допълни, че не само Демократична България е възможния партньор за партията на предстоящите избори. Христов се надява на широко дясно обединение. Към момента се водят преговори.