Ако нямаме редовен бюджет на пролетта на 2023 г., изпускаме влака за влизане в Еврозоната. Това предупреди първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков. В интервю за Нова телевизия той посочва, че следващият прозорец за членство ще е едва през 2026 г.

Принципно според Дянков внасянето на удължителен бюджет от служебното правителство е правилен ход, тъй като по този начин се парират политическите наддавания на партии - БСП, ПП, а и на ГЕРБ. Въпросът е разбира се докога този удължителен бюджет ще е правилна стъпка? Затова и, смята Дянков, пролетта, до началото на април месец 2023, трябва да има вече редовен бюджет - именно тогава се взимат решенията за влизане в Еврозоната. "И от тази гледна точка това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство." Освен високата инфлация и неизпълнението на Маастрихстките критерии, липсата на редовно правителство също е сред темите в Брюксел по отношение на потвърждаването на бъдещото ни членство, обясни Дянков.

Като мярка за борба с инфлацията, Симеон Дянков посочи решение за временен таван върху цените на някои хранителни стоки, по примера на Гърция и Испания. Например за стоки като хляб, сирене, яйца масло, стоки наистина от първа необходимост

"Това като временна мярка може много бързо да укроти инфлацията." Според финансиста това би имало много по-голям ефект от намаляване на ДДС за някои стоки. Последното е доказало, че няма отражение на самите потребители, а и секторите не са изсветлявали, какъвто аргумент се прилага постоянно, обясни Симеон Дянков. "Това е един от тези митове, които се използват в България. Трябва да се стремим цялото ни ДДС да е 20%. А не да има пробойни за един или друг сектор", посочи Дянков.