Митниците се правят много добре със събираемостта на ДДС от внос и на акциза от алкохол.

Ежемесечно се подобрява и събираемостта на акциза от горива, но все още борбата при цигарите продължава. Общата тенденция при митниците е възходяща. С такова обобщение финансовият министър Симеон Дянков похвали шефа на Митниците Ваньо Танов в студиото на БНТ.

Думите на Дянков могат да се възприемат и като помирение между двете институции месец след като определено напрежението в тона беше видно. Тогава финансовият министър даде превес на положителната си оценка за работата на данъчните служби, след сериозна критика от страна на вътрешния министър Цветанов, като се наложи дори и премиерът Борисов да се намеси.

Вчера обаче премиерът изказа сериозното си недоволство от работата на Ваньо Танов и отново предупреди, че ако не се постигнат определени резултати Танов ще се раздели с поста си.

Въпреки че НАП се справя добре с корпоративния данък, все още трябва да се работи при събираемостта на ДДС, каза още вицепремиерът Дянков и допълни, че лично за него една от добрите новини на изминалата седмица е съвместната операция на НАП и МВР, при която беше разбита схема за източване на ДДС.

От 2006 г. насам НАП имат десет разработки срещу ДДС-схеми, но това е първото правителство, което има волята да противодейства на финансовата престъпност.

Според коментара на Симеон Дянков България е в първата тройка - четворка по финансова дисциплина.

Той допълни, че като икономист, когато дава оценки за митниците и НАП, тази оценка е базирана на сравнения.

Ежемесечно се провеждат заседания на страните от ЕС, където се обменя информация за събираемостта на приходите и на тази основа постиженията на двете агенции са добри. Винаги има какво още да се подобри, допълни Дянков, но не бива да забравяме, че все още икономическата обстановка в България е тежка.