Рестриктивната финансова политика на Симеон Дянков спънала закупуването на нов изтребител. Поне такъв извод може да се направи от изслушването на Аню Ангелов по време на заседанието на Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

"Началото на тази сага не е от нас", обясни бившият военен министър в кабинета "Борисов 1".

Още в края на 2008 г., началото на 2009 г. при кабинета "Станишев" имало оферта от САЩ в резултат на питане от България.

В първия кабинет "Борисов" е създаден комитет, който да проучи опциите за боеспособността на авиацията ни. Ангажирани с проучването били настоящият вътрешен министър Валентин Радев, тогава заместник на Аню Ангелов, както и президентът Румен Радев като шеф на ВВС.

Получили сме тогава оферти от 15 държави. Имало оферти за нови самолети, както и за втора употреба.

Цветанов черпи съмнения за Грипените от Чехия и Унгария

Цветанов черпи съмнения за Грипените от Чехия и Унгария

Шведските бойни самолети се използвали във въоръжението на 6 държави

Аню Ангелов припомни, че през 2010 г. бюджетът на Министерството на отбраната (МО) е намален с 40%. Орязването било заради амбицията да влезем в чакалнята на еврозоната и желанието за ниски дефицити, както и за постигане на балансиран бюджет. Документите били явни. Имало само секретност около методиката за оценка на изтребителите.

Никога не съм игнорирал военната експертиза, отчете Аню Ангелов. До 2012 година МО успява да разплати стари дългове и според него вече можело годишно да отделяме по 100-150 милиона лева за самолет, който да изплащаме в рамките на седем години.

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев
Обновена

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев

Румен Радев е задал критериите за избора, смята бившият военен министър

Не трябва желаното да се представя за действително, предупреди Аню Ангелов. Трите проекта за армията ни - нов самолет, нови кораби и нова сухопътна бойна машина - не можели да вървят заедно. Никога не сме казвали на контрагентите какви са ни възможностите за нов самолет.

Колосални суми стрували новите изтребители. Новият Ф-16 бил около 1,3 млрд. долара, около 1,2 млрд. долара пък бил нов "Юрофайтър". "Грипен" бил най-евтин - малко над 900 млн. лева, но без оборудване. Всички първоначални сметки показвали, че нямало как да си купим нов самолет.

С преговори всичко се постига, убеден е Аню Ангелов. В хода на разговорите "Юрофайтър" дали по-ниска оферта с 40%.

Защо военния министър Николай Ненчев е търсил втора ръка самолет, той не може да си обясни. Това е огромна стратегическа инвестиция за страната, каза Ангелов. Моето мнение е, че не трябва да се бърза, сподели той. Има и други възможности, коментира бившият военен министър. Инвестиционният проект не е свещена крава, заяви Аню Ангелов.

Всички държави искат да си купят нов самолет. Румъния и Гърция също искат нов изтребител. Даже ни предлагали старите си машини, за да си купят нов Ф-35. Самият Аню Ангелов изрази убеденост, че преговорите е можело да бъдат доведени до край. До юни 2013 г. е можело да имаме изтребител, но първият кабинет на ГЕРБ подал оставка и изтребителят останал за бъдещето.