Парламентът иска да разбере каква е истината за всички процедури, извършвани до сега за предстоящото сключване на договор и харчене на 1.5 млрд. лв. Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира създаването на анкетна комисия в парламента относно избора на шведските бойни самолети "Грипен".

Цветанов се оправдава за НДК - създавали се грешни впечатления

Цветанов се оправдава за НДК - създавали се грешни впечатления

Нямало битка на лобита в ГЕРБ

Цветанов обясни, че комисията цели да се разбере кога е взето решението за избора на изтребителите "Грипен". "Искаме да знаем дали това е обвързано с изборите, които приключиха на 26 мат. Преди това или след това е взето решение за отстраняването на един от участниците", допълни той.

Припомняме, вчера, 28 юни, по предложение на ГЕРБ депутатите гласуваха да се създаде Комисия за закупуването на нов тип боен самолет. Комисията щяла да избегне политически пристрастия, лични амбиции и взимането на емоционални решения. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нападна процедурата и се обяви за създаването на Комисия още в неделя, 25 юни.

Депутатите ще нищят избора на нов боен самолет

Депутатите ще нищят избора на нов боен самолет

Създадоха Временна комисия за избора на бойни самолети

Тогава Цветанов обвини президента Радев, че че се намесвал в решението и дори намекна за корупционни схеми. От своя страна президентът Радев отговори остро, като настоя да чуе мнението и на премиера Борисов по въпроса.

Припомняме и че на 23 юни, петък, след провеждането на двустранната среща на премиера с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел, Борисов заяви, че страната ни възнамерява да започне преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети.

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Подкупи за 12.6 милиона евро...

Пред bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ обясни още, че съмненията му за корупционни схеми около избора на шведските изтребители произхождали от факта, че Чехия и Унгария също имало съмнения за корупционни схеми по въпроса. Той добави, че шведските бойни самолети се използват във въоръжението на 6 държави, само 2 от които били членки на НАТО. Това били именно Чехия и Унгария.

Припомняме и според изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от вчера обаче Анкетната комисия за избора на самолетите изглеждала като кабинета "Борисов-3" да разследва кабинета "Борисов-2". По думите ѝ предложението на ГЕРБ "звучало като виц".

Анкетна комисия за изтребителя е като Борисов да разследва себе си, убедени от БСП

Анкетна комисия за изтребителя е като Борисов да разследва себе си, убедени от БСП

Предложението на ГЕРБ "звучи като виц", смята Корнелия Нинова

Президентът Румен Радав също изрази мнение по въпроса. Според него създаването на анкетната комисия е ясен знак, че правителството се опитва да протака проектът за придобиване на нов боен самолет.

Цветанов заяви, че самолетите Ф-16 били основно въоръжение на НАТО и държавите членки на ЕС - използвали ги 28 държави, 11 от които членки на НАТО. Съседките ни Турция, Румъния и Гърция също използвали Ф-16. Според Цветанов самолетите "Грипен" нямали нито една военна мисия, а другите самолети имали около 8 мисии.

Цветанов допълни, че през 2012 г. в Португалия президента Радев лично дал експертиза в полза на самолетите Ф-16.

Цветанов коментира и случката с посещението на президента Радев в Свищов. По думите му той е бил поканен на срещата с кмета на Свищов. "Имаше табелки, които бяха сложени в заседателната зала. Ние бяхме при кмета и обсъждахме теми, които са от интерес на общината и жителите на Свищов", обясни Цветанов. Той допълни, че кметът на Свищов Генчо Генчев казал на народните представители, че ще довършат разговора по време на срещата с президента.

"Когато дойде президентската администрация, казаха, че няма да има никой друг участник в тази среща, нито областен управител. Тук не говорим за народните представители, които стояха в фоайето долу. Наложи се кметът да изнесе табелите с имената ни, които бяха на масите", добави Цветанов.

Даже Нинова не е допусната на срещата в Свищов, недоволен Цветан Цветанов

Даже Нинова не е допусната на срещата в Свищов, недоволен Цветан Цветанов

Цветанов не знае дали не е обсъждана класифицирана информация

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ подобни срещи целят да се разрешат проблеми на дадена община, а случката в Свищов била преекспонирана в публичното пространство.

Цветанов посочи и че когато институцията на президента организирала посещение в Горна Оряховица, кметът се му се обадил да попита какво мисли той по въпроса. "Ние казахме, че той е президент на всички българи."

Цветанов обаче добави, че това обаче не било търсене на разрешение, защото кметът на Горна Оряховица искал да покани на въпросната среща и народни представители.