Депутатите се заеха със създаването на Комисия за закупуването на нов тип боен самолет. Предложението е на ГЕРБ.

Мотивът да се създаде комисия е, че парламент не работел по време на служебното правителство и не е упражняван парламентарен контрол върху процеса за вземане на решение за старт на преговорите за закупуване на изтребител.

Депутатите ще нищят избора на нов боен самолет

Депутатите ще нищят избора на нов боен самолет

Създадоха Временна комисия за избора на бойни самолети

Изводите от работата на комисията могат да бъдат полезни, според председателя на военната комисия в НС генерал Константин Попов. Комисията щяла да избегне политически пристрастия, лични амбиции и взимането на емоционални решения. Дейността на тази комисия няма за цел да спре процеса на закупуване на нов тип боен самолет, изтъкна още Попов.

Корнелия Нинова коментира, че кабинетът Борисов 3 не искал да реализира инвестиционните проекти за армията. Иначе в Брюксел със срещата с шведския си колега Бойко Борисов предопределил избора на Грипен.

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев
Обновена

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев

Румен Радев е задал критериите за избора, смята бившият военен министър

По думите й служебният кабинет е изпълнил решение на Борисов 2 за проектите и не е стартирал процедурата по реализацията им.

Според Нинова, създаването на комисията за самолетите е с цел атака срещу президента Румен Радев, който обявил война на политическата корупция. Соцлидерът обвини Константин Попов в конфликт на интереси, тъй като има отношение към процесите в армията.

Колко ще ви струва мушката, ако ви е празна пушката, попита Велков.

Депутатът от БСП Славчо Велков също скочи с обвинението, че герберите лобирали за стари Ф16. Те не са втора ръка, а трета употреба и са дислоцирани във военното гробище на САЩ в Аризона, обясни депутатът.
И той видя мишената на предложението на управляващите в лицето на президента Румен Радев, както преди това обяви и соцлидерът Корнелия Нинова.

Припомняме, от няколко месеца върви спор дали служебното правителство е "задължило" процедурно следващите управляващи да изберат шведските Грипен. Самият служебен премиер Герджиков отрече да има такова решение, с което да е предопределен избора на настоящия премиер Бойко Борисов.

Въоръжението на армията ни е морално и технически остаряло, призна Каракачанов

Въоръжението на армията ни е морално и технически остаряло, призна Каракачанов

608 лева е основната заплата на един войник, обяви военният министър

В неделя обаче зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нападна процедурата и обяви, че иска създаването на парламентарна комисия. С думите си той обвини и държавният глава Румен Радев, че се намесва в решението и дори намекна за корупционни схеми. От своя страна президентът Радев вчера отговори остро, като настоя да чуе от Бойко Борисов каква е неговата позиция по въпроса.