Със 114 гласа "за", 69 - против и 9 - "въздържал се", парламентът създаде Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Предложението за това дойде от парламентарната група на ГЕРБ, а в мотивите му е записано, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков. Според ГЕРБ това е период без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт, тъй като парламентът не работи.

Обсъждат парламентарен контрол върху избора на изтребител

Обсъждат парламентарен контрол върху избора на изтребител

Колко ще ви струва мушката, ако ви е празна пушката, пита Славчо Велков

Именно предложилият създаването на такава комисия в неделя на извънредна пресконференция Цветан Цветанов изрази задоволството си от проведения смислен дебат.

Зам-председателят на ГЕРБ недоумява обаче защо в предложението му червените видяха атака срещу държавния глава Румен Радев.

"Искаме истината да излезе наяве. Никой няма нищо срещу президента Радев", успокои Цветанов и попита социалистите дали искат истината на излезе наяве.

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

Съмнения, че служебно е дисквалифицирана офертата за американски самолети...

Припомняме, по предложение на ГЕРБ депутатите се заеха със създаването на Комисия за закупуването на нов тип боен самолет. Комисията щяла да избегне политически пристрастия, лични амбиции и взимането на емоционални решения. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нападна процедурата и се обяви за създаването на Комисия още в неделя, 25 юни. 

 

Тогава Цветанов обвини президента Радев, че че се намесвал в решението и дори намекна за корупционни схеми. От своя страна президентът Радев вчера отговори остро, като настоя да чуе мнението и на Бойко Борисов.

Припомняме и че на 23 юни, петък, след провеждането на вустранната среща на премиера с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел, Борисов заяви, че страната ни възнамерява да започне преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети.

Преговаряме с Швеция за закупуването на изтребители "Грипен"

Преговаряме с Швеция за закупуването на изтребители "Грипен"

Борисов иска да обвърже сделката с шведски инвестиции у нас

"Президентът трябвало да защитава прозрачността. Не искахме президентът да бъде въвлечен в тази полемика, вие го въвлякохте", заяви Цветан Цветанов и обвини левицата с думтие - "вие сте от царете на фалшивите новини"

"Аз съм един от истинските царе", призна от своя страна Славчо Велков от БСП. В създаването на комисията Велков съзря неизпълнени обещания. "Тази комисия няма да ви спаси от вашите поръчители", коментира червеният депутат.

"Аз имам поръчители и това са моите избиратели", отговори Цветанов.

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев
Обновена

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев

Румен Радев е задал критериите за избора, смята бившият военен министър

Временната комисия се създава на пропорционален принцип общо от 19 членове в съотношение ГЕРБ - 8 представители, "БСП за България" - 6, "Обединени патриоти" - 2 , ДПС - 2, ВОЛЯ - 1.

Дейността на временната комисия няма да спира процеса на придобиване на нов тип боен самолет от Министерски съвет, а ще цели постигне по-голяма яснота и прозрачност в обществото относно един от най-големите инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията.