Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че в партията на премиера Борисов няма битка на лобита. По думите му казусът НДК създал грешни впечатления и чувство за скандал в обществото.

Според него в управлението на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов и в двата мандата, а вече и в третия, винаги е имало спекулации, които винаги се оказвали грешни. "Борисов беше информиран за всеки един процес около НДК. Няма никаква битка. Всичко върви по възможно най-добия начин, за да може да се подготви председателството", допълни Цветанов.

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Борислав Велков е изпълнителен директор и контролиращ ремонта на НДК

Припомняме, на 26 юни, понеделник, министър Павлова освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Като мотиви тя посочи, че в управлението на НДК е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

Във втоник обаче, 27 юни, по разпореждане на премиера Бойбо Борисов стана ясно, че Боршош ще се върне на поста си като шеф на НДК. Решението беше взето на среща, на която присъстваха Павлова, министърът на културата Боил Банов, както и самият Мирослав Боршош.

Вчера, 27 вторник БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

По думите на Цветанов пред bTV министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова не е била нито наказана, нито унизена. Цветанов отбеляза и че Павлова е изпратила по случая доклад в прокуратурата. Имало и други проверки, осъществени от контролните институции, които също били предадени на прокуратурата.

ДАНС сезирали Цацаров за финансови нарушения в НДК още през февруари

ДАНС сезирали Цацаров за финансови нарушения в НДК още през февруари

Документът е изпратен на 21 февруари 2017 г

Според Цветанов преди да уволни Мирослав Боршош от поста му като директор на НДК, Павлова се е консултирала с Борисов - информирала го за целия процес на нейните констатации. Премиерът от своя страна не се предоверил на Павлова. "Няма задкулисни неща, които биха могли да бъдат коментирани", обяснява се Цветанов.

В ГЕРБ нямало никакви битки и всички вървяло по най-добрия възможен начин, за да може максимално да се подготви председателството ни в Съвета на ЕС, отново наблегна Цветанов.

На въпроса кой всъщност лъже в ситуацията - Павлова или Боршош, председателят на парламентарната група на ГЕРБ обясни, че нарочно се създавали погрешни впечатления в обществото.

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Така коментира уволнението си от министър Лиляна Павлова

Относно искането на БСП и ДПС по казуса да бъде създадена анкетна комисия, Цветанов коментира, че от ГЕРБ нямали никакви притеснения. "Не виждам нищо лошо като се харчат много пари от българския данъкоплатец да има такава комисия", посочи той.