"Да, България!", ДСБ-"Нова Република", "Зелените", ДЕОС събраха експерти, които ще работят за утвърждаването на България като съвременна европейска държава, съобщиха от политическите формации.

Днес в столичния хотел "Балкан" официално бе представен експертният екип на "Български манифест за Европа". Инициативата е подкрепена и от други формации, и от граждани.

Посочва се, че платформата не е предизборна и не е партийна, целта е да бъдат обединени активни личности, които да отстояват пълноценния европейски път на страната ни. Да се върне "усещането за посока"на българското общество.

Предвижда се поредица от срещи и дискусии с българските граждани, за това в как биха искали да се развива България, както и за членството ни в ЕС като гаранция за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство.

БЗНС изгражда траен и устойчив политически съюз с "Да, България" и ДСБ

БЗНС изгражда траен и устойчив политически съюз с "Да, България" и ДСБ

БЗНС ще участва в инициативата "Български манифест за Европа"

Събитието бе открито от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на "Български манифест за Европа".

Евродепутатът Светослав Малинов, член на ръководството на ДСБ, отбеляза, че в началото на неговия професионален живот, дебатът на членство на България в ЕС е бил точно толкова далечен и безнадежден, колкото е към днешна дата дебатът за членството на Турция, който може да е напълно безперспективен.

Малинов изрази своята убеденост, че през живота му са се случили наистина значими исторически обрати. Бил е военнослужещ на Варшавския договор, а днес участва в създаването на отбраната на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета - защото така се наричат законопроектите в Европейския съюз.

Въпреки това е разтревожен, че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори.

"Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха пример за смелост и радикалност? България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона." - посочи Малинов.

Той увери, че ще участва с всичките си сили в тази нова инициатива, защото България трябва да заеме своето достойно място като средно голяма държава - лидер, когато става за идеи, решителност и политическа воля.

След него, Стефан Тафров, член на "Да, България!", заяви, че екипът на манифеста е изправен пред "едно колективно интелектуално и политическо усилие".

"Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима 1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела "Кой" и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялост, трябва план за действие, трябва смелост. Време е да превърнем гнева в бъдеще! За България това бъдеще е само и завинаги европейско." - подчерта Тафров.

В своето слово лидерът на Движение "Да България" Христо Иванов сподели, че участниците в екипа "не са партийци".

"Тези хора не са кандидати за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви умове. Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви енергия. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се присъединяват други хора и вероятно ще получава подкрепа от други организации. Тази платформа има една задача и тя е да ни върне усещането за посока. За нашата европейска посока. Защото европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС. Европейският проект е проект, в който трябва да гарантираме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти. " - призова Христо Иванов.

След него лидерът на ДСБ-"Нова Република" Атанас Атанасов подчерта, че още при учредяването на ДСБ основаният слоган на партията е "За Силна България в обединена Европа".

"Ние се създадохме да работим за това, защото бяхме убедения, че такава е каузата на демократична България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества - професионалисти и експерти в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа." - поясни Анатасов.

Пълния текст на платформата "Български манифест за Европа":

1) Пътят на модерна България към Европа започва още с Възраждането.

Той не е "проект", а борба на поколения български будители и просветители, революционери и държавници. Днес, вече повече от десет години, европейското членство е реалност.

Постигнати ли са обаче мечтите на тези, които над столетие се бориха за европейско бъдеще?

Сега можем да пътуваме, да работим, да учим и да правим бизнес във и със

Европа, a европейските фондове подобряват живота ни. Изоставането обаче не е преодоляно.

България е бедна, проядена от корупция, със слаби институции. Така няма да се преборим да бъдем на "първа скорост" в ЕС - там, където се вземат важните решения. Проблемът с корупцията трябва да бъде решен от нас, със собствени сили. Защитата на собствеността и на конкуренцията, на свободата и справедливостта в нашето общество е наше дело.

Образованието и здравето на нацията са наша отговорност.

Нужни са вътрешни реформи и смела европейска и външна политика.

2) Европейският съюз преживява нелеки времена, той преминава през поредица от кризи и разделения, от финансовата криза до мигрантския поток и терористичната заплаха. Засилват се разрушителните тенденции вътре в Съюза. Тези кризи са особено опасни за нас, защото живеем на границата - и в географски, и в политически смисъл. Ние сме извън сигурността на Шенгенското пространство и Еврозоната. Не сме пълноценни участници в ключовите проекти за енергиен съюз, европейска прокуратура и обща отбрана. Управляващите ни се държат като гости в Брюксел, а не като лидери, от чийто глас зависи пътят на Съюза.

Стъпваме на консенсуса, че благосъстоянието и сигурността на България зависят от бъдещето на ЕС и НАТО, от способността ни да участваме в решенията и да бъдем в ядрото на утрешна Европа.

3) Затова започваме националния дебат за бъдещето на България и как членството на страната ни в ЕС ще гарантира благосъстояние, икономически растеж, свобода и достойнство.

Със самочувствието на европейски граждани ние ще поставим пред всички българи големите въпроси на бъдещето на Съюза:

 Как Европа да стане по-единна, по-силна, по-демократична;

 Как да преодолеем деленията и неравенствата между Изток и Запад, между Север и Юг, между стари и нови държави-членки;

 Как ЕС да бъде по-малко бюрократичен, по-близък и по-разбираем за гражданите си.

Но със самочувствието на български родолюбци ние ще обсъдим с нашите съграждани и:

 Как да преодолеем сегашния модел на снишаване , налаган от партиите на статуквото;

 Какви дипломатически усилия са нужни, за да получи България незабавно членство в Шенген и покана за Еврозоната;

 Как да преодолеем формалното отношение на Брюксел към отказа от реални реформи в българската съдебна система;

 Как "икономиката на знанието" и цифровият дневен ред да престане да е брюкселско клише, а да се превърне в български приоритет;

 Как България да участва в преодоляването на неравенствата в ЕС между страни, региони, хора, така че думата "кохезия" да се изпълни със съдържание;

 Как националната ни сигурност, в това число киберсигурността на институциите и гражданите на Европа да се превърнат в първостепенна тема на Съвета на ЕС;

 Как бъдещето на Западните Балкани и особено на Република Македония да излезе от сферата на мъглявите обещания и да се превърне в реалност, гарантираща националните ни интереси;

 Как интересът на най-засегнатите държави да бъде защитен в бъдещия енергиен съюз и да не допуснем най-силните европейски икономики да налагат двоен стандарт в отношенията с Русия;

 Как България да развие своето бъдеще чрез природните си дадености и ресурси.

В края на този процес ще представим пред сънародниците си първия Български манифест за Европа, първата цялостна платформа за активна политика на България в ЕС, отразяваща нашето позитивно, но критично българско послание към бъдещето на Европа.

Ще покажем и нашата категорична воля България да бъде в сърцето на Стария континент, осигурявайки растеж, работа и сигурност за българските граждани, фирми и семейства.

Нашата мечта е българска и затова европейска.