Дошло е време да поставим въпроса за референдум за връщане на смъртното наказание. Това заяви в Народното събрание евродепутатът Ангел Джамбазки.

Патриотите се срещнаха в сградата на законодателния орган с родители на убити деца, сред които и семейството на Вероника от Велико Търново, както и на Яна, която бе убита  в Борисовата градина.

Категорично подкрепяме връщането на смъртното наказание, заяви Джамбазки. В Унгария се готвел такъв законопроект.

Патриотите критикуваха и НПК, и НК. Според тях съкратеното следствие води до абсурдно намаляване на присъди. Настояваме при умишлено престъпление да не се допуска съкратен процес, защото се получава крещяща гавра с чувството за справедливост, поиска и зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

ПФ предлага при еднотипни престъпления да не се дава най-високото наказание за едно от тях, а да се сумират всички по отделно.

Сред мерките, за които настояват от ПФ, е разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана. Те искат всяко нападение в късните часове на деня да се счита за тежко престъпление.

Димитър Байрактаров пък настоя за единен регистър на хора с психични заболявания. Сега между 140 и 300 хил. души в такова състояние се разхождат свободно и никой не ги лекува, притеснен е той.

Междувременно от ВМРО съобщиха, че при срещата роднините на убитите младежи са поискали да се обърне сериозно внимание на превенцията, компетентните разследващи и правораздавателни органи да вършат съвестно работата си, да се достига до 100 % доказване на убиеца, за да не отиват невинни в затвора, а убийците да получават адекватни присъди – над 30 години за убито дете под 18 години.

Почернените от скръб родители смятат, че никой не е застрахован, че това няма да се случи и на него. Убитите деца не трябва да се забравят, категорични са те, като подчертават, че не могат да помогнат на себе си, но искат да помогнат подобна трагедия да не се случва с други.

И близките на убитите, и патриотите подкрепят кампания „Заради живота: Възмездие”. От ВМРО подчертават, че тя е естествен отговор на молбите и гнева на почернените семейства в опита им да срещнат и намерят справедливост.

Кампанията носи мотото „В памет на мъртвите. В името на живите”. Тя е посветена на исканото, търсеното и нужното възмездие за смъртта на всички българи, чиито убийци или са на свобода, или излежават минимални присъди.