Евродепутатът Ангел Джамбазки е изпратил до Европейската комисия (ЕК) въпроси с искане за разяснения във връзка с причините за забавянето на средствата по плановете за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в цяла Европа, информират от българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент (ЕП).

В съобщението се посочва, че към момента изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост се бави навсякъде заради необходимостта да бъдат изпълнени всички искания на ЕК, което налага и преработване на плановете. Отбелязва се още, че забавянето е породено от желанието на Европейската комисия да преразглежда националните планове за възстановяване и механизмите за разходване на средствата.

Атанас Пеканов: Второто плащане по ПВУ няма да бъде пълно

Атанас Пеканов: Второто плащане по ПВУ няма да бъде пълно

Голяма част от законите са били приети по начин, който не отговаря на изискванията на ЕК

България има право да получи безвъзмездно 5,69 млрд. евро, като към момента към страната ни е пратено само едно плащане от 1,37 млрд. евро - 24% от общата сума. През 2023 година не са получени никакви средства по ПВУ.

"Припомням, че проектите, за които ще кандидатстват бенефициентите, без значение дали това ще са частни фирми, държавни или общински институции, трябва да бъдат реализирани до края 2026 г. Това би било пречка и риск за инвеститорите и институциите, които имат желание да участват", коментира Ангел Джамбазки.

"Има такъв народ" извадиха на показ списък с фирмите по ПВУ

"Има такъв народ" извадиха на показ списък с фирмите по ПВУ

Фирмите вече били класирани, а финансиране печелят големи предприятия в енергетиката

Той отправя към ЕК три въпроса, на които Европейската комисия е длъжна да отговори в шестседмичен срок. Той пита смята ли ЕК, че има възможност Планът за възстановяване и устойчивост да претърпи крах и да не изпълни заложените цели. Вторият въпрос на евродепутата е дали има разработен план за действие при случай, че проектите и реформите не могат да бъдат реализирани. "Можеше ли да бъде избегнат този сценарий, ако водещата роля беше на националните институции, а не на европейските", пита още Джамбазки.

Чакаме втория транш по ПВУ до края на годината

Чакаме втория транш по ПВУ до края на годината

Това съобщи премиерът след срещи високо ново в Брюксел