Тежка провокация към българската държава и държавност. Заплаха за националната сигурност. Гореща фаза на турската инвазия. Намеса в суверенна държава.

По този начин коментира евродепутатът и човек на ВМРО Ангел Джамбазки в сутрешния блок на БиТиВи вчерашното учредяване на партията на Лютви Местан ДОСТ („Демократи за отговорност, свобода и толерантност”), където имаше засилено турско присъствие в лицето на посланика на Турция, заместник-председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието, представител на Партията на националистическото действие и др.

От своя страна бившият кадър на ДПС психологът проф. Людмил Георгиев изтъкна, че учредяването на ДОСТ е продължение на неоосманистките идеи на тандема Ердоган–Давутоглу.

За разлика от Местан и хората му, според Георгиев ДПС запазили етническия мир, като Ахмед Доган бил следвал българска национална политика през тези 26 години. „Проблемът ето сега изплува (инвазията на турската държава, б. р.). Това не можеше да се случи в ДПС, което стана в ДОСТ”, убеден е проф. Людмил Георгиев.

Ангел Джамбазки обаче контрира, че по времето на прехода не е трябвало да се допуска капсулирането на ДПС и турците. Споменавайки незаконния молитвен дом в столичния квартал „Люлин" и свързвайки го с джамията в Пазарджик, където се проповядвал радикален ислям, Джамбазки заключи, че "това е инвазия, нашествие, пряка заплаха за националната ни сигурност".

Нидал Алгафари пък не съзира проблем във вчерашната проява на ДОСТ, като подчерта по повод изказването на представителя на турската Партия на националистическото действие, че „Турция е там, където се говори на турски”, че такива хора били за похвала, че си обгрижват хората, където и да се намират, като не можело да ги съдим за това.  

Запитан от водещия дали можем да се сърдим на Турция, че има интереси, проф. Людмил Георгиев изтъкна, че въпросът е как пазим българския национален интерес. Според него трябвало да се води борба с хибридната война срещу Русия.

„Ако САЩ бяха радетели за демокрация, как Саудитска Арабия е най-верният им съюзник. Диктатът, който се осъществява от САЩ да се влошат отношенията на Европа с Русия, не е в интерес на Европа. Интересът на Европа не е интересът на САЩ”, посочи проф. Георгиев.