Бойко Борисов, популисткият лидер на България, е изправен пред народен бунт, който няма да изчезне.

Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по софийските улици, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни стандарти за демокрация, пише за "Политико" Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България (2002-2005), заместник-помощник-генерален секретар на операциите в НАТО и разузнавач в американската армия.

Борисов и неговите помощници отговориха на масовите демонстрации и недоволство, като се придържат по-здраво към властта. Изправена пред липса на напредък въпреки седмици на безмилостен натиск, крайно време е Европа да даде да се разбере, че стои до народа на България и призива им за истинска демокрация, и да предприема конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

България има повърхностен образ на демократична нация, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е изгнила в основата си.

Откакто страната прие парламентарна демокрация през 1991 г., политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания относно основните елементи на демокрацията. По времето на правителството на Борисов ситуацията се влоши много повече.

Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава. Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез широкото използване на сплашване, местна корупция и предполагаемо купуване на гласове на масово ниво в общностите. Управляващата партия - Партията "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) - постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието.

Борисов и неговият политически апарат могат да бъдат характеризирани като "светлината на Путин", използвайки същата тактика като руския силен човек, но начинът е по-малко строг. Въпреки че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.

България също има галерия от богати "олигарси", включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медии в цялата страна. За членство в този клуб е необходима подкрепа за Борисов и ГЕРБ. Ползите могат да бъдат значителни за поддръжниците и строги наказания за другите. Като такава, границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита, а успешният бизнес е обект на съдебно преследване и враждебно поемане на техните активи.

Всичко това е с подкрепа на полицейска и съдебна система, която Борисов и ГЕРБ контролират до голяма степен.

Не улицата, а Борисов диктувал дали ще има предсрочни избори

Не улицата, а Борисов диктувал дали ще има предсрочни избори

Премиерът не губел контрол върху партията си според Стойчо Стойчев

Това е система, създадена за корупция в голям мащаб. Както демонстрантите знаят, това е и система, която задушава индивидуалната инициатива, потиска пресата и обезкуражава чуждестранните инвестиции. Всичко това насърчава младите българи да напуснат страната си, за да намерят бъдещето си в други по-отворени и демократични общества.

Европа, ако се грижи за защитата на демокрацията, сега трябва да поеме водеща роля в подкрепа на техните искания за промяна.

За съжаление Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом. Президентът на САЩ не проявява интерес към насърчаване на демокрацията по време на управлението си и това е малко вероятно да се промени с наближаването на изборите в САЩ.

ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свобода на печата и други основни елементи на демокрацията в България. В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, произхождат от данъкоплатците на държавите от ЕС и ЕС носи отговорност за гарантиране на сигурността на тези фондове.

В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на публичните демонстрации в България и слабостите на демокрацията в нацията.

Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще проведе интензивно разследване на използването на финансиране от ЕС в България и че ще наложи правни препратки и санкции.

Трета стъпка трябва да включва наблюдение на избори, преглед на свободата на печата и предложения за прилагане на съдебната реформа в България.

ЕС разполага с повече от достатъчно власт, надзорни възможности и организации за изпълнение, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които се прилага финансиране от ЕС.

В крайна сметка бъдещето на България трябва да бъде решено от българи, но днес българите, пледиращи за демокрация на улицата, може сами да не успеят да постигнат основните демократични промени, които търсят.

Ако Европа трябва да е съюз на истински демокрации, ЕС и неговите страни членки трябва да защитят и да се борят за този идеал.

ЕК пита Гешев дали разследва Бойко Борисов

ЕК пита Гешев дали разследва Бойко Борисов

Заради схемата за пране на пари в Барселона