Бойко Борисов не губи контрол върху партията си във времена, в които да си управляващата партия е социално непрестижно, защото протестите легитимират опозиционността като източник на престиж. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев.

По негови думи в тази ситуация е нормално хора, които са се колебаели или са имали алтернативни житейски и професионални планове, да напуснат партията и постовете, които са заемали, в търсене на друга реализация.

Той прогнозира отцепление на членове на ГЕРБ - хора, които ще отидат при Цветан Цветанов или в други партии, включително в проекта на Слави Трифонов, на Мая Манолова.

"Ще има хора, които ще търсят реализация, защото те гледат да бъдат винаги на страната на печелившия, на страната на победителя. Такива конформисти винаги е имало не само в България, но и навсякъде по света ", отбеляза Стойчев.

По негови думи участието в местната власт е предпоставка за дълготрайността на всяка една политическа сила у нас.

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

Велико народно събрание ще тласне държавата в хаос

Той напомни, че Симеон Сакскобургготски е привлякъл топ специалисти от всички области на науката, икономиката и бизнеса, хора със социален престиж и високи доходи, но веднага, след като се е загубил импулсът за движение напред на НДСВ, те са побързали да се върнат в своите поприща. Докато при ГЕРБ по негови думи са били привлечени хора, за които да си общински съветник, кмет или депутат, е не само престижно, а е връх в тяхната биография. Това ги прави изключително сплотени и лоялни като партийни членове и функционери, подчерта Стойчев.

Според него проектът на Цветан Цветанов няма да има мащаба на проекта за АБВ на Георги Първанов. Въпреки че той допуска да излязат хора от ГЕРБ, за да подкрепят проекта на Цветанов, той нямал шанс да получи парламентарно представителство.

Вместо "оставка", викайте "единство", призова Борисов

Вместо "оставка", викайте "единство", призова Борисов

Само обединена България може да върви напред, подчерта премиерът

"Категорично не ги виждам в следващия парламент. Виждате колко силни алтернативи в момента има, които социолозите мерят с доста солидни шансове да влязат в парламента, което минимизира допълнително опитите на господин Цветанов да направи нещо работещо", коментира политологът.

Той е категоричен, че да тръгнеш по пистата на това да атакуваш ГЕРБ, е непродуктивно в ситуацията на Цветанов, защото хората не били с толкова къса памет. "Той до онзи ден беше там основно действащо лице, сега изведнъж се обръща срещу собственото си семейство. Това не смятам, че е добра стратегия", заяви Стойчев.

По негови думи, ако някой иска да гласува против ГЕРБ, има достатъчно алтернативи - Слави Трифонов, Мая Манолова, "Демократична България", които имали реални шансове да влязат в парламента.

Решението дали ще има предсрочни избори не се диктува от улицата, а от Бойко Борисов, категоричен бе Стойчев.