На Срещата на върха в София на 17 май ще бъдат представени проекти в областта на свързаността и инфраструктурата. Това стана ясно по време на телефонен разговор между председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти с премиера Бойко Борисов.

Разговорът бе по инициатива на председателя на ЕБВР. Той запозна премиера Борисов с актуалните планове на ЕБВР за Западните Балкани.

По време на телефонния разговор беше уточнено също, че в рамките на срещата на върха в София сър Сума Чакрабарти и министър-председателят Бойко Борисов ще обсъдят с лидерите на държавите от Западните Балкани и конкретните възможности за сътрудничество с финансовата институция.

По думите на Чакрабарти, извеждането на този приоритет на Българското председателство и организирането на срещата идва в решаващ за региона момент. Сър Чакрабарти увери министър-председателя, че ЕБВР ще подкрепи напълно усилията му за развитие на Балканите.

В последните години банката е фокусирала значителна част от дейността си към този регион и организира редица инвестиционни форуми в негова подкрепа, посочи председателят на ЕБВР. На последния, който се проведе през февруари в Лондон, почетен гост беше премиерът Борисов.