Едва 20% от българите очакват правителството да не изкара пълния си мандат и да предстоят предсрочни избори. За сметка на това близо три пъти повече – 58% очакват кабинетът да остане на власт до края.

Това показват данните от проучване на „Екзакта”, направено в периода между 25 и 31 май.

Според 61 на сто от българите управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Още по-голям дял – 86% не виждат алтернатива и сред партиите извън парламента.

Очакващите предсрочни избори са основно от три категории партийни избиратели – най-вече на ДПС, „Атака” и БСП.

За сметка на това 92% от привържениците на ГЕРБ са убедени, че тяхното второ правителство ще оцелее до края на мандата си.

Като електорално разпределение на гласовете днес ГЕРБ остава водеща политическа сила с 26,5 на сто подкрепа.

БСП е втора политическа сила с 15,4 процента, като от "Екзакта" отбелязват, че непосредствено след своя конгрес столетницата се връща до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро.

Реформаторският блок е на трето място с 5,6 на сто и запазва без значими промени електоралния си дял от последната година. Същото важи и за Патриотичния фронт, за които в момента биха гласували 4,5 процента от пълнолетните българи.

АБВ в края на май има 2,6 на сто електорална тежест и през последната година поддържа стойности в рамките на около 3 процента. Това засега им гарантира представителство в следващ парламент, посочват от "Екзакта".

Не може да се каже същото за „Атака”, която отбелязва поредно свиване на подкрепата - до 1,5%.

След учредяването на ДОСТ се регистрира леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това обаче се забелязва премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май, декларираният вот за ДПС е 5,4 процента.