Около 35% от българите одобряват ротационния принцип на управление, На срещуположния полюс обаче остават 65%. 59 процента от избирателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ подкрепят ротационния принцип.

Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Екзакта". Изследването на Екзакта Рисърч Груп е национално представително и е проведено в периода от 12 до 20 юни сред1040 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Методът на изследването е пряко интервю "лице в лице".

Проучването показва, че 61% от пълнолетните българи одобряват факта, че има сформирано редовно правителство. По-често одобряват сформирането на редовен кабинет жени, хора на възраст под 60 години и жители на населените места извън столицата. 87% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ имат положително отношение към сформирането на редовен кабинет.

Единствено сред избирателите на коалициите, участващи в управлението, положителните оценки за ротационния принцип са повече от отрицателните. Скептиците към коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са повече от очакващите добро сработване между тях.

Хамлетовският въпрос пред ПП-ДБ - колко да стоят в това управление

Хамлетовският въпрос пред ПП-ДБ - колко да стоят в това управление

Петър Чолаков гледа на правителството като на пиеса с добри актьори, но проблемни режисьори

Премиерите на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел се ползват с по 27% публично одобрение. Мария Габриел има подкрепата на 76% от избирателите на ГЕРБ и от близо 40% от избирателите на ПП-ДБ. Денков пък е одобряван от 85% от избирателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС.

Два месеца след парламентарните избори се регистрира известно свиване на електората на ГЕРБ-СДС и малко по-голямо на този на ПП-ДБ. Освен на отдръпване на избиратели, това се дължи и на обстоятелството, че не се намираме в предизборна ситуация.

Електоралните нагласи показват, че ГЕРБ остава първа политическа сила с 24.4%. ПП/ДБ запазват втората позиция с 20.1 процента подкрепа. Възраждане остават на трето място с 14.8%. След тях се нареждат ДПС с 13.2% подкрепа. БСП печели 9.5% одобрение, а ИТН - 4.8 процента.

Под чертата остават Български възход - 1.9%, Левицата - 1.8 процента и други формации с общо 3.6 процента. 5.9% са избирателите, които не подкрепят никого.

7 условия на ПП/ДБ към ГЕРБ, за да не съборят правителството

7 условия на ПП/ДБ към ГЕРБ, за да не съборят правителството

Настояват да се подпише документ от страна на лидерите на партиите от двете коалиции