Към момента интересът на ПП-ДБ е да се запази правителството въпреки ултиматума, който поставиха. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков.

Според него ПП-ДБ не биха рискували, защото ако сега се проведат парламентарни избори, вероятно за тях резултатът ще е разочароващ.

Възниквал обаче въпросът дали, ако продължават да отлагат, няма да се окаже, че при едни избори, проведени заедно с местните или след тях, електоралната социология няма да ги попари още повече.

Хамлетовският въпрос пред ПП-ДБ е колко да стоят в това управление, обобщи Чолаков.

По негови думи, ако сега има избори, ГЕРБ пак ще са първа политическа сила, които ще си запазят позициите, въпреки че не растат електорално. Драмата била за по-малкия коалиционен партньор.

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

От партията настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми

Чолаков определи като ясен знак предпочитанието на Борисов в събота да се срещне с активисти на ГЕРБ, вместо с лидерите на ПП-ДБ, след като в петък те му поставиха 7 условия, за да продължи управлението на настоящето правителство.

Според него това разбива тезите, че Бойко Борисов и ГЕРБ са поставени до стената и че самото правителство е триумф на партиите на промяната.

Политологът смята, че ако ще се записва нещо, очевидно ще трябва да се помисли за друг тип формат.

"Този ултиматум ми напомни за заглавието на приказката "Пеперудката, която тропнала с крак". Условията все пак имат своето основание, но въпросът е какви са лостовете на ПП-ДБ да налага каквото и да е на ГЕРБ", отбеляза той.

Борисов показал, че не фетишизира сделката, сключена между ПП-ДБ и ГЕРБ. Във всеки момент ГЕРБ били готови да се откажат и това не било изненада.

Борисов с контраусловие към ПП/ДБ: Да разпишем официално коалиционно споразумение

Борисов с контраусловие към ПП/ДБ: Да разпишем официално коалиционно споразумение

ПП/ДБ най-накрая разбрали, че трябва да се работи както в Европа

"Те нямат подписано споразумение. ПП-ДБ се оказаха в ситуация, в която има заместник-министри на ГЕРБ, но от партията на Борисов казват, че това правителство не е тяхно. Хем ГЕРБ участва във властта, хем ДПС са знаме на конституционните промени и има основание да подозираме, че и те участват в сделката, хем накрая ПП-ДБ ще изядат и боя", заключи Чолаков.

Проблемът бил, че ПП продължително обяснявали, че няма да управляват с ГЕРБ.

По думи на политолога Борисов не държал да се нарича коалиционно споразумение, но искал да види нещата разписани. Когато обаче си формулирал нещо, което звучи като категоричен императив, не може да се опитваш да се измъкваш, подчерта той.

"ПП-ДБ не искаха да се нарича коалиция и да подписват споразумение, защото това щеше да даде основание да се каже, че са предали избирателите си. Те имат морален проблем", обясни Чолаков.

Ако разглеждаме правителството като пиеса, някои от актьорите изглеждат много добри. Проблемът е с режисьорите, посочи още той и допълни, че заглавието на пиесата би било "Почтеният корупционер".

Чолаков изрази съгласие с тезата, че поведението на Борисов се е променило след свалянето на Гешев.

Кабинетът Денков-Габриел ще издържи "още някой друг месец", изчисли Йотова

Кабинетът Денков-Габриел ще издържи "още някой друг месец", изчисли Йотова

Седемте условия на ПП/ДБ към ГЕРБ звучали като ултиматуми