Лидерска среща с ПП трябва да има, а измислената до момента формула на управление не е изцяло работеща. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

От ГЕРБ настоявали за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми.

Той посочи, че още в началото от ГЕРБ са предупредили ПП и ДБ, че това, което предлагат, няма да сработи.

"Ненапразно демокрациите са измислили коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат, а за да се разпределят отговорностите, когато се конструира парламентарно мнозинство", подчерта Митов.

Той отрече ГЕРБ да са поемали ангажимент за създаването на борд по назначенията.

"Ние настояваме за подобен тип механизъм, за коалиционно споразумение, което ясно да разписва механизмите. Отначало им казахме, че ако няма такива механизми, няма как да има работещо мнозинство", поясни Митов.

Относно седемте точки на ПП/ДБ той отбеляза, че от ГЕРБ можели да им измислят и 127 точки.

Той подчерта, че подобен тип точки се пишат съвместно, в коалиционен разговор. Въпросът бил да има механизъм, през който се правят назначенията.

Борисов с контраусловие към ПП/ДБ: Да разпишем официално коалиционно споразумение

Борисов с контраусловие към ПП/ДБ: Да разпишем официално коалиционно споразумение

ПП/ДБ най-накрая разбрали, че трябва да се работи както в Европа

Той даде за пример министъра на спорта. "Назначил за зам.-министър ръководителката на неговата дипломна работа, защото ѝ бил обещал. Това му е мотивът. Призовавам Денков да си влезе във функциите. Те започват да правят каквото си искат", изрази недоволство Митов.

"Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи", изтъкна той. ГЕРБ виждали само желание за завладяване на все повече позиции и власт, но без компетентност.

По негови думи от ГЕРБ настояват на всички позиции да се назначават компетентни хора, с общо съгласие, защото после отговорността щели да я носят всички.

По повод обвиненията, че ГЕРБ гласува с "Възраждане", Митов отсече, че ГЕРБ никога не са влизали в договорки с тях.

От ГЕРБ продължават да настояват Димитър Радев да продължи с още един мандат като управител на БНБ. Митов не знаел дали ПП имат негова алтернатива.

От своя страна депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев заяви пред БНТ, че е несериозно от страна на ПП/ДБ да си мислят, че със седем реда могат да предложат изход за излизане от кризата.

"Трябва да излезем от модела, който ПП/ДБ се опитва да създаде. Нашата визия за управление не може да се вмести в седем точки, подчерта той.

Според него в момента имаме квазиеднолично управление в кабинета "Денков".

Той оправи призив към ПП/ДБ да не се сърдят за това, че ГЕРБ обединява други гласове около техните приоритети. Те трябва да излязат от образа на сърдитото дете, категоричен бе Георгиев.

7 условия на ПП/ДБ към ГЕРБ, за да не съборят правителството

7 условия на ПП/ДБ към ГЕРБ, за да не съборят правителството

Настояват да се подпише документ от страна на лидерите на партиите от двете коалиции

"ПП/ДБ знаят, че без нас не могат да направят нищо. Ако искат стабилна държава, трябва да сменят тона. Това, че нашите законопроекти са по-добри, не значи, че формираме алтернативни мнозинства", подчерта депутатът.

"От първия ден ГЕРБ се държи като зряла партия. ПП/ДБ са в изолация. Останалите сили не искат да работят с тях, макар и две партии да са бивши техни коалиционни партньори", посочи още Георгиев.

Дали ще се стигне до ротация след няколко месеца, щяла да покаже зрелостта на ПП/ДБ.

Според бившия външен министър и понастоящем депутат от ГЕРБ/СДС Екатерина Захариева също е "малко е несериозно да се поставят ултиматуми в петък следобед".

Тя не приема ултиматумите, но от ГЕРБ/СДС са готови, ако ПП/ДБ искат, двете партии да седнат и да работят за коалиционно управление. Нека да уточнят какво искат ПП/ДБ, призова Захариева коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов.

Днес ГЕРБ/СДС ще проведе разговори с ПП/ДБ по отношение на промените в Конституцията, но това, което формацията на Бойко Борисов твърди, е, че за да има устойчивост и изменение в Конституцията, трябва голямо мнозинство от над 160 депутати, но не трябва да е бърза, пропускаща писта.

Кабинетът Денков-Габриел ще издържи "още някой друг месец", изчисли Йотова

Кабинетът Денков-Габриел ще издържи "още някой друг месец", изчисли Йотова

Седемте условия на ПП/ДБ към ГЕРБ звучали като ултиматуми

Според Захариева и с БСП, и с "Възраждане" трябва да се говори за изменение в Конституцията.

По отношение отстраняването на досегашния главен прокурор Иван Гешев и избирането на временно изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, Захариева заяви, че това не е съдебна реформа.

"Искаме ли промяна в структурата и състава на Висшия съдебен съвет? Искаме ли промените във ВСС да се случат в обозримо бъдеще?", запита тя.

Според нея Сарафов не е най-добрият вариант за временен главен прокурор, но това в крайна сметка го е решил ВСС.

За случилото се в Русия с бунта на Пригожин Захариева коментира, че това е показало какво представлява режимът на Путин. "Категорично имиджът на руския президент Владимир Путин е разклатен. Руската пропаганда не само в Русия, но и в България говорила друго и се вижда, че Путин избяга. Това показва колко е важно да има правителство, което да е ясно евроатлантически ориентирано", каза тя.

Захариева изтъкна, че инвазията в Украйна е заплаха за цялата сигурност в Европа, но пряка заплаха за българите в Русия няма. ЧВК "Вагнер" е предупреждение за Запада, но и за гражданите в Русия, предупреди тя и добави, че не би било лошо държавният глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата.

Захариева подчерта, че ГЕРБ/СДС имат дълбоки различи с "Възраждане" по външната политика и не вижда как може да се сближат с формацията на Костадин Костадинов.

Борисов сложи кръст на кабинета "Денков-Габриел": Смятате ли, че ще има ротация?

Борисов сложи кръст на кабинета "Денков-Габриел": Смятате ли, че ще има ротация?

В поведението на ПП/ДБ той вижда само желание за "служебна победа" на местните избори