Няма как да бъдат взимани каквито и да е важни решения, касаещи съдебната система, от настоящия Висш съдебен съвет. В това бе категоричен бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков

"Следя действията и на г-н Славов и тези на г-н Сарафов. Не е там въпросът - не може да има легитимност на този Висш съдебен съвет. Формалната страна е, че е с изтекъл мандат. Но това са хора, които и като избират, и като отстраняват, и като търсят временно изпълняващ длъжността, го правят по начин, който е, меко казано, неубедителен", заяви Зарков.

И отправи съвет - управляващите да поставят на масата въпроса за смяна на ВСС веднага, а не да чакат реформата в Конституцията.

Нов ВСС ще избира наследника на Гешев

Нов ВСС ще избира наследника на Гешев

Това заяви в кулоарите на парламента младото правно острие на ГЕРБ Рая Назарян

Невъзможността парламентът да взима важни решения като това за състава на ВСС рано или късно, прогнозира още бившият министър, ще доведе до управленска криза. "Ако не могат да се разберат за това, няма как да се разберат и за всичко друго."

Зарков подчерта - бил убеден още от 2020 година (когато избухнаха протестите срещу Гешев и Борисов), че вече бившият главен прокурор няма да изкара пълния си мандат до 2026 година, а процесът по отстраняването му, макар и сторил се на някой забързан, бил доста бавен и мъчителен.

"Въпросът е какво правим оттук нататък. Механизмът за контрол над главния прокурор вече го приехме и започна да се прилага. Но това съвсем не е краят, а едно добро начало."

Новият главен прокурор става ясен на 26 октомври

Новият главен прокурор става ясен на 26 октомври

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) откриха процедурата