Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов с първи коментар на ултиматума на "Продължаваме промяната/Демократична България" от петък - да се съгласи със 7 условия, които да се разпишат в документ, носещ името "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма".

Борисов изрази готовност да се разпише такъв официален документ, но само ако е под формата на официално коалиционно споразумение, което да урегулира всеки един аспект от съвместното управление.

Той взе участие с кметовете на ГЕРБ от цялата страна, която се проведе във Велико Търново.

"Доброто нещо тук е, че разбраха, че както се работи в Европа, трябва да се работи и тук. И това става чрез коалиция. Дали е коалиционно споразумение, думата коалиция няма значение... Подписан документ. Ние такива подписахме и с Реформаторския блок, и с Патриотичния фронт. Имаме една декларация и я следваме. Те си назначиха министрите- да, съгласуват ги с Мария, но просто си ги назначават, назначиха си зам.-министрите, без да ни питат, химикалът е у Денков. Надолу подменят поголовно всичко, без това да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия. Защо? Или сядаме и правим коалиционно споразумение, каквото има в Германия - 100, 200, 300 страници, където дори и за Мараджиев в Съединение да има какво се прави. Иначе какво става - Сърдитко Петко. Ми и аз съм сърдитко", каза Борисов.

И се възмути - първата политическа сила добронамерено върнала мандата, а "Промяната" решили, че могат да командват тяхната партия, да командват парламента и да се сбият с президента. "Ок. Само че ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата, няма го никъде подписано това нещо."

Бившият премиер преразказа и интересен свой диалог с новия министър на спорта Димитър Илиев, на когото единствен сред министрите бил звънял след като разбрал, че шефът на ведомството не желаел да има заместник от ГЕРБ, макар партията да била направила най-много спортни салони и площадки.

"И се обадих да го питам, че му набарах телефона: Аджеба, казал си, че не искаш заместник-министър, а максимум да приемеш съветник. Ама аз да не съм клошар, да ти искам съветник, една заплата, ей! Какъв си ти там, някакъв автомобилен състезател бил... И той ми отговори, видите ли как ми отговаря - защото той бил защитил дипломна работа и трябвало неговата ръководителка да стане зам.-министър, той бил обещал. И аз викам - чакай бе, аз съм доктор на науките, имам знаеш ли колко ръководители? Ако почнем да ги назначаваме... И му казвам, че ще настоявам, а той отговаря, че щял да си подаде оставката. Ама аз те окуражавам, веднага го направи!"

В началото на речта си Борисов направи ретроспекция на компромиси, които правил в годините назад и които са коствали гласове на партията - вдигането на ветото срещу Северна Македония и заемането на категорична позиция в подкрепа на Украйна, които в крайна сметка се оказали правилни. Така било и сега, когато сдали първия мандат, за да подкрепят кабинет с втория такъв на ПП/ДБ.

Христо Иванов: Докато един пуши пура, друг променя дневния ред

Христо Иванов: Докато един пуши пура, друг променя дневния ред

Искаме ясен механизъм след масата на преговори с ГЕРБ

Борисов коментира и в конкретика последната, седма точка от условията на ПП/ДБ - да се изготви обща позиция относно законността на референдума на "Възраждане" за отлагане на приемането на еврото. "Какъв е този ужас от "Възраждане", не мога да си представя? Ние ясно сме казали - вкарахме България в чакалнята на еврозоната, в европейския банков съюз. Активен участник в това бе председателят на БНБ Митко Радев. И затова казахме да изкара той още един мандат, защото се е доказал. И те се разсърдиха. И да им кажа - "Възраждане" не са страшни. Ще станат страшни, ако започнат с административни методи да ги спират", заяви той. И заръча на депутатите си - вместо да забраняват референдума, то можело да променят въпроса в него (левът да остане национална валута поне до 2047 година - бел.ред.), като така прием европейската валута от 2024 или 2025 година.

"Хората чакат ГЕРБ да се върне реално в управлението, за да довърши... Две години ми оставаха, и щяхме да оставим и "Хемус" и да се пенсионирам... "Русе-Бяла", Търново, красива работа, тунела на Габрово, красива работа... Две години... Приключи. Следващите 10 години едва ли ще се акумулират пари за подобно нещо. По-скоро не", огорчено констатира експремиерът.

Кабинетът Денков-Габриел ще издържи "още някой друг месец", изчисли Йотова

Кабинетът Денков-Габриел ще издържи "още някой друг месец", изчисли Йотова

Седемте условия на ПП/ДБ към ГЕРБ звучали като ултиматуми

Бойко Борисов коментира и ситуацията в Русия: "Във всички случаи това е гражданска война, във всички случаи, това е метеж, във всички случаи това е изключително опасно."

Тези въоражени, професионалисти и убийци са само на 400-500 км от нас, изчисли Борисов и допълни, че дори след свършването на войната, те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки.

От момента, в който Русия се превърна в Путинов режим и нападна Украйна, ние имаме само едно място - на евроатлантическата общност и демокрацията, посочи лидерът на ГЕРБ.

По думите му от първия ден на войната България изнася огромно количество оръжия за Украйна, а посредниците са станали много богати. Като допълни, че това са го правили и редовното и служебните правителства:

"Защото цената, уважаеми медии, от завода до Украйна е на 100 % завишена. Най-ниската е 20% комисионна, 40 е средната и е до 100 %. А ние предложихме директно да се дава от завода на Украйна."

Румен Радев загрижен от "сериозния проблем" на Русия

Румен Радев загрижен от "сериозния проблем" на Русия

Заради "въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия"