Кандидатът на ГЕРБ/СДС Мария Габриел върна празна папка на държавния глава Румен Радев.

Това явно е резултат от последните събития и договорката с ПП/ДБ за ротационно управление. Така на практика първият мандат е неизпълнен и предстои връчването на втория мандат - по Конституция на втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание.

Припомняме, че и от ИТН оттеглиха първоначално декларираната подкрепа за първия мандат, като така ГЕРБ/СДС останаха само със сигурната подкрепа на ДПС.

Интензивни преговори в последните 24 часа провела Мария Габриел, с разум, а не с емоции, стана ясно от коментара й пред президента.

Правителство с втория мандат и ротация Денков/Габриел

Правителство с втория мандат и ротация Денков/Габриел

Договореното между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ

Няма да допусна имена на хора, които не са резултат в следствие на открити, ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки, заяви тя, обявявайки решението си пред Румен Радев са върне празна папка. Това не бих го допуснала, увери Габриел.

След всички разговори станало ясно, че ситуацията в страната е критична и че имаме нужда от власти, които да работят така че гражданите да имат доверие в тях. С БСП различията станали видни още в началото. С другите намерили общи приоритети в посока евроатлантическа ориентация. 

Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство, посочи още Мария Габриел. Тя вярва, че това мнозинство ще осъществи съдебната реформа и ще върне усещането на хората за справедливост.

Любомир Дацов: В институционална криза сме, но решението не е кабинет за няколко месеца

Любомир Дацов: В институционална криза сме, но решението не е кабинет за няколко месеца

Нужен е нов таван на дълга

За мен приоритет остават българските граждани и авторитетът на България, подчерта Мария Габриел и обяви решението за ротационно управление с втория мандат.

Румен Радев й благодари за усилията. Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно  обясними компромиси и рискове за обществото, посочи президентът. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най-вече - интензивна комуникация пред българското общество, смята още той.

В рамките на следващите дни държавният глава ще връчи вторият мандат на ПП/ДБ. Радев призова партиите да не бавят бюджета и важните закони за страната.