Миналата седмица обещах "Има такъв народ" (ИТН) да постъпи отговорно и да подкрепи експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Повтарям - експертен кабинет, без партийни лидери.

Това написа в неделя вечерта във "Фейсбук" лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

По думите му обаче, никой не е провел разговор по същество с ИТН.  Нито за състава на кабинета, нито за структурата, нито за експертизата на хората в него.

ИТН не иска депутатски кюфтета, а експертно правителство

ИТН не иска депутатски кюфтета, а експертно правителство

Държавата е на автопилот със самолет без гориво, смята Слави Трифонов

Според Трифонов, това означава само едно - че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. 

Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип. Затова "Има такъв народ" няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат, заяви той.

Продължавам да смятам, че страната се нуждае от редовно правителство и продължавам да смятам, че то трябва да е от експерти и да има широка подкрепа. Остават още два мандата.

Дано там партиите загърбят своите тясно партийни интереси и да надделее интересът на България, написа още Трифонов.

14-4-2 между ГЕРБ, ДПС и ИТН – формулата на кабинета „Габриел“?

14-4-2 между ГЕРБ, ДПС и ИТН – формулата на кабинета „Габриел“?

Делян Добрев очаква гласове от "Демократична България"

Припомняме, че по-рано в неделя депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разкри, че разделението в проекта за кабинет с първия мандат на ГЕРБ с министър-председател Мария Габриел по всяка вероятност ще даде около 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на ДПС и 2 на "Има такъв народ".

От ГЕРБ-СДС ще приемат експерти от ДПС и "Има такъв народ" за правителство, след като двете формации са заявили подкрепа за експертен кабинет. "Целта е да бъдат намерени наистина най-добрите експерти за всяка позиция, за да изведем България от кризите", увери Теменужка Петкова.

В понеделник в 15.00 часа президентът Румен Радев ще приеме кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел. От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще изпълнят мандата и ще върнат папка, пълна с министри.

Радев очаква ГЕРБ/СДС да върнат изпълнен мандат

Радев очаква ГЕРБ/СДС да върнат изпълнен мандат

Президентът е насрочил срещата за 15 ч. в понеделник