Президентът Румен Радев очаква първата политическа сила в 49-ия парламент ГЕРБ-СДС да дойде в президентството в понеделник с изпълнен мандат, със структура и състав на кабинет.

Държавният глава е насрочил срещата за 15 ч. на 22 май, предаде БНТ.

В случай, че ГЕРБ/СДС върнат изпълнен мандат, Румен Радев ще издаде указ Народното събрание да гласува предложения министър-председател.

Петте гласа, които недостигат на правителството на ГЕРБ-СДС да мине, Радев коментира така:

"Тук не е въпрос на търсене, не е въпрос на лотария. Трябва да има устойчива политика, трябва да има ясни принципи в представено правителство".

Ивайло Мирчев отсече: Мандатът на ГЕРБ няма да мине

Ивайло Мирчев отсече: Мандатът на ГЕРБ няма да мине

Нямало да има игри с кворума при гласуването

Според президента идеята за правителство на конституционната реформа е добра, но призова първо да се състави обикновено мнозинство.

"Това е най-важното, за да има парламент, който да може да разгледа и въпроса за конституционна промяна", посочи Румен Радев. 

Държавният глава е в Ямбол, за да приветства участниците в националния турнир по утринна гимнастика и в "Президентския тест", част от инициативата "Спортувай с президента". Радев отказа да коментира повече политически теми, тъй като не искал да разваля празника на децата с "политическо злободневие".

Габриел нямало да откаже експерти от ДПС и ИТН

Габриел нямало да откаже експерти от ДПС и ИТН

Теменужка Петкова не знае обаче имена