Няма шансове проектокабинетът "Габриел" с първия мандат на ГЕРБ да бъде гласуван успешно от парламента следващата седмица. В това бе категоричен пред БНТ депутатът от ПП/ДБ Ивайло Мирчев.

"За коалиция с ГЕРБ и подкрепа за първия мандат не може да става дума, спазваме си обещанията пред избирателите. ГЕРБ имат право да опитат да предложат кабинет, но не мисля, че това ще се получи, първият мандат няма да е успешен", заяви народният представител.

"Песимисти сме, че с първия мандат могат да се направят каквито и да е реформи, тъй като и политическите сили, които биха го подкрепили, не са такива, които да направят каквато и да е реформа", добави той.

ПП не очакват отцепници, които да подкрепят ГЕРБ

ПП не очакват отцепници, които да подкрепят ГЕРБ

ДПС категорични - подкрепяме първия мандат

На близо двучасовата среща, проведена в петък в Народното събрание между Бойко Борисов от една страна и лидерите на ПП/ДБ Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов, не се стигнало до промяна в позициите, но се обсъдила идеята на Иванов за "конституционно правителство", насочено към промяна във върховния закон. Идея, отчасти подкрепена и от Бойко Борисов.

"Единствено препотвърдихме нашите позиции. Пет пъти бяхме на избори и чувах - ДБ ще се извъртят и ще отидат при ГЕРБ, но това не се случва. Ако някой е искал, щеше да направи както Реформаторския блок. Ние не сме искали такъв мандат от хората и сме казали, че коалиция с ГЕРБ няма да направим. Но очевидно е, че обществото е изключително разделено, особено след последните събития около прокуратурата, има нужда от бърза и спешна конституционна реформа. Именно това ще се опитаме да направим с втория мандат", посочи Мирчев.

ПП/ДБ са категорични - няма да има игри с кворума при гласуването на кабинета с първия мандат. "Не вярвам да има тайно гласуване, няма как да се стигне до нещо подобно. Винаги преди подобни гласувания започват да текат такива слухове - ще бъде тайно гласуването, еди-кои си депутати няма да присъстват или са били купени, не че не сме го виждали. Но политическата цена за всяка политическа сила, която направи такова нещо, ще бъде толкова висока..."

"Демократична България" настояват за правителство с експертен характер и без политически лица, но същевременно Габриел била точно такова лице. Попитан обаче дали при втори мандат Николай Денков би ревизирал състава на кабинета си, в който присъстваха именно политически лица като Асен Василев, Мирчев заяви "Възможно е това да стане", без обаче да коментира по същество.

Денков: Какво да се очаква от нас? Чакаме кабинет с първия мандат

Денков: Какво да се очаква от нас? Чакаме кабинет с първия мандат

Не трябва обаче да се очакват действия от страна на ПП/ДБ